Празнична Враца посреща Нова година с над 30 мероприятия за малки и големи

Празнична и красива е премяната на град Враца в навечерието на новогодишните празници, видя репортер на БГНЕС.

На първи декември вечерта бяха запалени светлините на празничната елха в града, с което беше поставено и началото на коледно-новогодишните празници.

Над 30 прояви за деца и възрастни е подготвила община Враца до първия ден на Новата година. Мястото на събитията е пищно украсеният в златно, зелено и червено градски площад.

Край елхата има коледен базар, атракциони и ледена пързалка.

Тази година коледният базар в общината е най-големият, провеждан досега - ще има близо 15 къщички. Част от тях са и български търговци и производители на коледни сувенири, храна и напитки, пица на пещ, шипков мармалад, шоколади със сушени плодове, биохрани, билкови кремове и козметика, тахан, чай и вина – греяни, дърпан кашкавал, суджуци, деликатеси.

Централният площад в града, превърнат в коледен базар с ледена площадка, виенско колело и въртележка, ще бъде и място за провеждане на празничен курбан за здраве по Никулден. След него започва благотворителен базар на никулденски шарани, приготвени от работещите в детските заведения, като събраните средства ще бъдат дарени за лечението на 19-годишния Калин, който се нуждае от скъпоструващо лечение в чужбина.

Точно след 10 дни ще отвори врати и коледната работилница в Младежкия център, а на 16-ти декември пак там ще се състои награждаването на победителите в конкурса „По Коледа стават чудеса“. Същата вечер е планиран и Националният рок фестивал „Рок до края на света“.

На 17 декември на площада се открива Празникът на врачанските вина, ракии и мезета, заедно с него ще бъде открит благотворителен базар на Младежкия център. Същия ден от 13:00 часа в залата на читалище „Развитие“ ще бъде представен спектакълът „Женско царство“ на театър „Искри и сезони“.

На 21 декември отново в читалището ще има благотворителна изложба-базар за обредни пити.

За първи път общината ще бъде отбелязан Денят на бащата, който по традиция е на 26 декември. Тогава на площад „Христо Ботев“ ще се проведат игри за деца и родители с предвидени награди. В празничната програма са включени и концерти на Духовия оркестър на Враца, самодейни, детски и ученически състави.

Община Враца организира посрещане на Новата 2023 г. на централния площад, където веднага след полунощ ще започне празничен концерт на Светлин Миланов и Духов оркестър при Народно читалище „Развитие – 1869“.

За първи път на 1 януари 2023 година ще се състои и сурвакарски празник по повод Васильовден./БГНЕС

Тагове: