Правителството няма да иска оставката на Радев, призоваха за повече мъдрост

Благодаря на всички граждани, които изразиха правата си без да нарушават обществения ред и благодарност на българските полицаи, които са подложени на огромно напрежение и въпреки това си изпълняват службата.

Аз няма да кажа, че правителството иска оставката на президента, няма да има огледална реакция. Това би ни вкарало в още по-тежка институционална криза. Президентът има повече от година до края на мандата си и държа да си изкара мандата, въпреки че съм несъгласен с голяма част от тезите. Не очаквайте от мен да хуля президентската институция. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев, предаде репортер на БГНЕС.

Призовавам да пазим държавата, защото друга държава си нямаме, каза Дончев.

Това правителство е единствената възможна политическа конструкция, която може да се сглоби в НС. Ако някой иска цялата власт сега, нека да обясни защо, какво ще направи? Ще набият някой неудобен или ще има мерки в социалната сфера или икономическата - не чухме нищо такова. Призовавам към повече мъдрост, особено политиците. Напомням, че Министерски съвет не е на Борисов и президентството не е на Радев, те са на България. Призовавам да пазим държавата, защото друга държава си нямаме. И който и каквито политически сметки да прави, призовавам, моля, да пази държавата, добави Дончев.

От своя страна социалният министър Деница Сачева призова: Нека не подкрепяме проекта за българското лято, а да видим какво ще правим с българската зима.

Човек, който подбужда към протести, трябва да има ясен план за действие. Политическият екстремизъм, който се опитва да практикува Радев, е опасен за държавата. Точно затова искаме да призовем към това да излезем от диалога с личните нападки и да потърсим начин да се възстанови институционалният диалог. Това, което се случва тревожи всички разумни български граждани. Агитки, метежи,погроми, провокации, бутилки срещу полицаите, подстрекаване за протести. Президентът както и всеки от нас членовете на МС сме се заклели да пазим законите и конституцията на държавата, това правителство е законно избрано и призиви за метежи, как трябва да бъдат вкарани в затворите и арестувани, ни напомнят за други практики и друго време. Господин Радев 24 часа почти вече не е намерил време и възможност да коментира новината, че успяхме да влезем в Чакалнята на Еврозоната, каза още Сачева.

Чух, че президентът призовава полицаите едва ли не да не изпълняват заповедите на своя министър, но не чух призив към добре организираните групи провокатори, които съзнателно атакуваха полицията, хвърляйки бутилки и други предмети и направиха опит щурмувайки да пробият кордона на полицията. Това бяха добре организирани провокатори, заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов на брифинга.

На въпрос на БГНЕС Каракачанов отговори, че от неговия кабинет се вижда, че опитът зад опита за пробив на полицейския кордон снощи е била добре организирана агитка от футболни фенове. „Немалка част от тези хора участват в подобни действия срещу определено възнаграждение. Например, на наш симпатизант вчера от една охранителна фирма са му предложили 50 лева за участие в протеста. Не мога да кажа кой финансира, но снощи на протеста, а и днес в Росенец, отидоха хора, които искаха да предизвикват сблъсъци, това не е полезно за никого, добави Каракачанов.

Не отричам правото на всеки да протестира, да иска по-добър живот, но очаквам всички да призоват хората, които участват на протестите, да не провокират полицията. Имаше провокатори, за разлика от повечето хора, които бяха в защита на Радев, които бяха културни хора, каза Каракачанов.

Призовавам организаторите на протестите да не си играят с огъня. Историята на България показва – когато сме били разделени, когато институциите не работят заедно, нищо добро не се е случвало на страната. 30 години омраза и конфронтация стигат, подчерта Каракачанов.

За протестите днес в Росенец той коментира, че този имот е продаден по времето на Костов, а по времето на Орешарски е узаконен. Сега наследниците на тези партии ни казват защо не правите нищо. Аз бях ясен – няма как да изпълня разпореждания на НСО, които противоречат на конституцията. Тези, които хвърлиха българското знаме на земята трябва да бъдат наказани. Защото на тези, които говорят сега, не им се налага да са на погребение на български военнослужещ, чиито ковчег е покрит със същото това знаме, каза още министърът на отбраната. /БГНЕС