ПП-ДБ: Кабинетът не е съгласуван с нас, няма и подписано споразумение

Предложеният състав на кабинет днес не е съгласуван с преговорния екип на ПП-ДБ. Това е приет състав на ГЕРБ-СДС без да е съгласуван с нас. Немалка част от номинираните за министри не са давали съгласието си да участват в кабинета, включително и аз.

Подготвил съм декларация, с която заявявам, че не искам да бъда номиниран в състава на този Министерски съвет. Това заяви Николай Денков, който заедно с партийния актив на коалицията ПП-ДБ подчертаха категорично, че не са давали съгласие за участие в този състав на правителство, обявен от Мария Габриел, предаде репортер на БГНЕС.

Няма съгласие и по текста на споразумението, има спорни текстове. Единственият подпис под споразумението е на Мария Габриел, няма подписи от страна на ПП-ДБ. Няма решение на нашите органи да участваме в такъв състав на МС или съгласие за такъв текст на споразумението. Ние имаме нужда от няколко часа, това им казахме в понеделник, за да получим съгласие от нашите колективни органи. Всичко се случва на първия ден от проучвателния мандат, нищо не налага такова бързане, каза Денков. Имаше спорни точки, щяхме да преговаряме по всички пунктове, но ГЕРБ-СДС напуснаха преговорите и отидоха при президента. Ние смятаме, че през последните дни не е имало от другата страна желание за преговори, а само се симулира, каза още Денков.

Имах доверие на Габриел, днес то беше загубено. Тя се поддаде на натиск на Борисов и на Пеевски предполагам. Това заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

Габриел показа, че няма качествата да бъде премиер. Жал ми е за нея, каза Петков.

За Борисов ме е срам, защото нито веднъж не се появи да преговаря с нас, не вдигаше телефоните, той използва 4 жени, криейки се зад тях. Вълкът козината си мени, но нрава не. Борисов избра може би своята дружба с Пеевски пред България, каза Петков.

Бяхме добронамерени, каза Атанас Атанасов, съпредседател на ДБ.

Има риск Радев да участва в нарушаване на конституцията. Призоваваме господин Радев да оттегли указа си, добави Атанасов.

Аз съм вписан като министър в кабинет без да е дал съгласието си. Това е акт или на наглост, или на безпардонност, или на безобразие, който един човек, който иска да стане премиер, не може да си позволи", заяви съпредседателят на ПП-ДБ Асен Василев.

Вместо красивите думи от Европа, посочи Василев, видяхме селски тарикатлъци. "Това е поругаване на всичко, за което ние се борим като правова държава", каза още той и определи Мария Габриел като "може би най-новото и най-красивото лице на мафията в България".

Правеха се опити разговорите да бъдат взривени. Днес ние се разделихме с Габриел и с преговорния екип без ясно съгласие. Ние нямаме подписано споразумение, обяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Те прекъснаха преговорите днес без никакво основание, добави Иванов.

Наблюдаваме тежко нарушение на конституцията, заяви Атанас Славов. Недаването на съгласие за министри е тежко нарушение. В МП направихме всичко възможно да имаме изцяло нов закон за съдебната власт и такъв имаме. Очевидно за мен е нежеланието на ГЕРБ и ДПС в това НС да се пристъпи към гласуване и приемане на този закон за съдебната власт, убеден е Славов. Подписал съм декларация за отказ от включване от проектосъстава на Министерски съвет. Ние не сме давали съгласието си да участваме в правителство с мандата на ГЕРБ, добави Славов. Андрей Цеков е категоричен, че никога по никакъв повод не е търсено неговото съгласие да бъде включен в предложения състав на кабинет.

Катя Панева също заяви, че не е разговаряла с Габриел.

Няма подпис, категоричен е Христо Иванов.

Денков заяви, че няма как да се гласува този състав на кабинет. Петков подчерта, че през цялото време са искали ясна дата за реформата в службите. По думите му ГЕРБ-СДС не са готови да правят реформа в службите. "Връщаме обратно темата в каква България се намираме", допълни той и отбеляза, че това, което се случи днес, не е нормална европейска държава и много съжалява, че "европейското лице на Мария Габриел бе използвано от Борисов".

Денков коментира, че името на министъра на отбраната Тодор Тагарев никога не е слагано на масата за обсъждане през тези дни. Ген. Атанасов заяви: "Между нас сини мравки няма. Ние сме единни и ще бъдем единни." "Списъкът "Габриел" включва и моето име, аз съм си направил отвод, така че няма да мине в пленарна зала", заключи Василев. /БГНЕС