Повторен оглед на мястото на катастрофата с македонски автобус на "Струма"

Вещо лице извърши повторен оглед на мястото на жестоката катастрофа на магистрала "Струма", при която в края на миналата година загинаха 46 души.

По искане на пострадалите и на близките на загиналите бяха направени замервания на пътния участък, за да се установи има ли нарушения в него, които биха могли да са сред причините за трагедията, съобщи БНТ.

Адвокатите на пострадалите и на близките на загиналите преди няколко месеца започнаха паралелно разследване. Целта им е да се установи дали инфраструктурата е сред причините за тежката катастрофа.

"Ние не отричаме вината на шофьора и изводите за несъобразена скорост и координация, които са основните изводи в досъдебните производства, което се води, но ние твърдим, че наред с тях са налице и неизправности по пътния участък, които са в пряка причинно-следствена връзка с настъпилото събитие", заяви адвокат Николай Димитров.

По искане на адвокатската кантора съдът в Перник допусна да се извърши повторният оглед. Вещо лице е направило замервания на 3-километрово трасе преди мястото на инцидента и на самия участък. Ще бъде изготвена експертиза.

"Умрелият никой не го защитава, това е починалият шофьор и версията за изцяло негова вина е най-лесна и най-удобна. Ето това ни притеснява. Считаме, че някои неща в досъдебното производство не са разследвани с нужната яснота и конкретика", коментира Николай Димитров.

Близките на загиналите и пострадалите са представили претенциите си пред Националното бюро на българските автомобилни застрахователи. Причината - тук лимитите от застраховката "Гражданска отговорност" са около 12 пъти по-големи от тези в Северна Македония. /БГНЕС