Повечето политици гласуваха с призиви за промяна

Лидерите на политическите партии упражниха правото си на глас. Повечето от тях гласуваха с призиви за промяна и сигурност, както и с апели към гражданите да излязат да гласуват, предаде репортер на БГНЕС.

Стефан Янев

Служебният премиер Стефан Янев заяви, че е гласувал с идеята, че нашият избор е важен и значим трябва да го правим осъзнато. „Нашето право на избор е фундаментът на нашата демокрация. Призовавам българските граждани да гласуват, защото това е избор за бъдещето на страната. Уверявам всички българи, че необходимите подготвителни мерки, необходимите технически условия по осигуряване на сигурността на изборите са направени, спекулации са внушенията, че е възможно използването на други машини, друг тип гласуване, което да опорочи вота”, каза Янев.

Машинното гласуване е достатъчно сигурно. Електронният ключ, с който се зареждат програмите в машините е притежание на ЦИК, няма възможност допълнителни машини да бъдат използвани за вота днес. Уверявам гражданите, че всички мерки от страна на ЦИК и изпълнителната власт са взети, няма да бъде допусната възможност за манипулиране на вота, коментира Янев.

Още една с допълнителна проверка ще бъде направена, ще бъдат преброени само и единствено разписките в урната, и този общ брой ще бъде сравнен с протокола, който има машината, ако има 100 гласували, в урната трябва да има 100 разписки. Само и единствено това ще бъде проверено, няма да се проверява качеството на разписките, дали са сгъвани, изтъркани, каза Янев. Той подчерта, че България има нужда от правителство с ясно мнозинство, което да го подкрепя, което да има ясно развитие за държавата. Служебно правителство може да подготви бюджетна рамка, но не бива да тръгва да прави политики чрез бюджет, каза още Янев.

Румен Радев

Кандидатът за президент Румен Радев заяви, че залогът е огромен и ще определи дали ще продължат започнатите процеси по оздравяване на държавността или задкулисието ще получи отново институционална власт. „Призовавам сънародниците у нас и в чужбина да гласуваме. Първият непосредствен важен хоризонт това е да се състави правителство, което има нужда от устойчива подкрепа от парламента. Който се страхува, че не може да спечели изборите, търси да ги опорочи, затова е важно да гласуваме, за да неутрализираме опитите да ни върнат в миналото. Изборната администрация следва да изпълнява закона и разчитам, че ще си свърши работата. Мисля, че България ще е демократична и правова държава, въпреки опитите да я върнат назад”, каза Радев.

Ахмед Доган

Тази сутрин гласува и почетният председател на ДПС Ахмед Доган, който коментира, че вече не участва в политиката.

Корнелия Нинова

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също упражни правото си на глас. Гласувах за промяна, която да гарантира сигурност в семействата, стабилност в България, да има предвидимост и предсказуемост, заяви Корнелия Нинова. Гласувах за разумни решения и хора, които в тази криза, могат и знаят как да овладеят COVID-19, ръста на цените, да компенсираме доходите на хората, да има спокойствие, да знаят, че има държава, която подкрепя хората в тези трудни моменти. Гласувах за промяна, която да ни даде сигурност, стабилност и предвидимост, добави Нинова.

Мустафа Карадайъ

Секционните комисии са задължени да подпомагат избирателите в упражняването на правото на глас. И мое право, и на всеки един български избирател, е това. Това каза председателят на ДПС и кандидат за президент Мустафа Карадайъ, който упражни правото си на глас в 8.17 ч. в Кърджали. Исках да покажа на всички български избиратели, че не е трудно да се гласува на машина. Не е нужно и да се знае български. Българските граждани заслужават европейски стандарт на живот, отговорни политици, знаещи и можещи политици, държавници. Изборите определят държавните органи. Затова държавните органи, които отговарят за изборите, би трябвало да гарантиран честността на изборите и да създадат възможност на всеки български гражданин да гласува - както е записано в Изборния кодекс, посочи Карадайъ.

Румен Христов

Гласувах за политическа формация, която знае и може да се справя с кризите. Това заяви председателят на СДС и водач на листата на ГЕРБ-СДС в 23 МИР-София Румен Христов.

Трудни дни по отношение съставянето на правителство, прогнозира Христов в отговор на въпрос на БГНЕС. ГЕРБ-СДС винаги са били добронамерени спрямо останалите политически формации, каза той запитан дали са готови на дълги преговори след 14 ноември.

Христо Иванов

Призовавам съгражданите ни да гласуват. Не може да си оставим в страната други да решават вместо нас за бъдещето ни. Решаващо е да имаме правителство след изборите, заяви лидерът на „Да, България” Христо Иванов. „Решаващо е да имаме правителство – заради COVID-кризата, инфлацията, енергийните цени. Има огромна надежда, просто трябва да започнем да работим“, добави той.

Кирил Петков

Кирил Петков от „Продължаваме промяната” заяви, че е много важно след изборите да не се хвърлят заглавия и имена, „трябва да влезем смирено в общата дискусия, защото знаем, че коалиционно ще бъде следващото правителство”. „Смяна на главния прокурор и антикорупционната агенция. Който е съгласен с тези две политики, ще можем да говорим спокойно. С РСМ трябва да имаме работен диалог, в който да се работи не само с историци трябва да е диалогът и с хора от културата и икономиката, не е нормално да се лети от София до Скопие през Виена, не е нормално българският бизнес да продава по-лесно в Австралия, отколкото в Македония, трябва много да работим и в двете страни да има благополучие. Имаме българският интерес, който трябва да запазим и трябва да работим всеки месец да има отчет на напредъка в отношенията с РСМ, добави Петков. /БГНЕС

Проф. Анастас Герджиков

Гласувах за това да имаме истински държавници, които са загрижени за всеки гражданин. Надявам се, че тези истински държавници ще ни извадят от тежката политическа, ценова, здравна криза. Надявам се, че утре България ще се събуди различна, успокоена и щастлива, заяви кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков. Той каза, че се надява всички политически сили да положат огромни усилия за съставянето на правителство. „Тази сутрин служебният премиер направи грешка като каза, че имаме нужда от служебно правителство. Не, г-н Янев, имаме нужда от редовно правителство, а не служебно, всички българи искат това. Време е и политиците да го разберат. Първата работа на коалицията е да ни изведе от политическата криза, след това от здравната, ценова и икономическа криза”, добави още проф. Герджиков. /БГНЕС

Лозан Панов

На другарите, чиито пленници сме повече от 32 години ще кажа - гответе се, краят ви наближава! На хората които ме подкрепиха, благодаря от сърце. Това коментира кандидатът за президент минути след като упражни правото си на глас в София, заяви кандидатът за президент Лозан Панов.

Бойко Борисов

Последен от лидерите гласува бившият премиер Бойко Борисов. "Трябва да мислим какво говорим, за да не нарушаваме закона", коментира Борисов, който по традиция гласува в Банкя. "Много е важно да променим "промяната". "Промяната" ни донесе най-скъпия ток - 300-350 лв., искаме да го върнем на 80 лв. Починалите за последните 14 дни ни доведоха на първо място по смъртност в целия свят", каза Борисов. "Искаме да спрем промяната всеки понеделник да се тегли по половин милиард и да не знаем за какво е. С цялото си нахалство утре си уреждат още половин милиард лева дълг", категоричен бе лидерът на ГЕРБ.

„Ние оставихме договора за добросъседство и трябваше да има компромиси и от страна на Северна Македония, и от страна на Албания. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира отношенията между България и РС Македония, предаде репортер на БГНЕС.

Рамката и интересът на България е Северна Македония, и Албания и Черна гора, и Босна и Херцеговина, и Сърбия да са в ЕС. Румен Радев направи така, че България да бъде в тотална изолация. Нека да видим как ще се произнесат българите и от това ще зависи политиката“, каза Борисов. Интересът на България е РС Македония и Албания да са в ЕС, посочи още той. /БГНЕС