Повече валежи през първата половина от септември

Месец септември ще започне с валежи и гръмотевици на много места в страната, повишава се и вероятността за локални интензивни явления и за значителни количества в петък, главно в Централна България. Вятърът ще бъде предимно североизточен, слаб.

Температурите ще продължат да се понижават. В събота от запад валежите временно ще намалеят като обхват и интензивност, но облачността ще се задържи предимно значителна, а температурите - по-ниски от нормите за началото на септември, съобщават от НИМХ. В неделя в по-голямата част от страната ще се задържи без валежи. Ще има и по-съществени намаления на облачността, а температурите слабо ще се повишат, но по-късно през деня от северозапад отново ще започнат валежи и гръмотевична дейност. Към средата на първото десетдневие през страната ще премине бързо атмосферно смущение и отначало от северозапад, в Източна България от североизток, с усилване на вятъра ще нахлуе сравнително по-хладен въздух. На места, с по-голяма вероятност в Западна и Централна България, ще има краткотрайни валежи, в планинските райони и гръмотевици. Впоследствие до края на десетдневието вероятността за валежи намалява, ще има и слънчеви часове, температурите отново ще се повишат, повече към края на периода.

През първата половина от второто десетдневие температурите ще се понижават. Ще има и валежи, повече в Западна и на места в Централна България, а към средата на месеца и на изток. Все още ще има и гръмотевична дейност, с по-голяма вероятност в началото на десетдневието. В Източна България вероятността за валежи е по-малка, а и температурите ще се задържат по-високи в сравнение с тези на запад. /БГНЕС