Повече от 36 700 мигранти преминали от Турция в ЕС 

Турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу заяви, че 36 776 мигранти са преминали границите на страната с ЕС на фона на изявлението на турския лидер Реджеп Ердоган, че Анкара спира да задържа бежанците, съобщи РИА Новости.

"Към 21 февруари броят на мигрантите, напуснали страната ни през Одрин (провинция, граничеща с Гърция и България в северозападната част на Турция), е 36 776", заяви Сойлу в изявление в Туитър.

Държавите и правителствените ръководители на държавите-членки на ЕС в средата на март 2016 г. договориха с Турция съвместен план за борба с миграционната криза. Той предвижда предоставянето на финансова помощ на Анкара за приемане на бежанци, връщането в Турция на всички нелегални имигранти, пристигнали в Гърция от турска територия, и приемането от ЕС на легални сирийски мигранти от Турция.

По-рано говорителят на управляващата турска Партия на справедливостта и развитието Омер Челик заяви, че Турция остава ангажирана с миграционната си политика, но вече не е в състояние да ограничи потока бежанци от Сирия. След това съседните страни на Турция обявиха засилен контрол на границата. /БГНЕС