Повдигане на обвинение срещу Тръмп с изгледи за предизборни сътресения

Голямото жури в Ню Йорк гласува да повдигне обвинение срещу бившия президент на САЩ Доналд Тръмп за плащанията на пари за мълчание, направени на порнозвезда преди изборите през 2016 г., съобщиха множество американски медии, цитирани от АФП.

Обвинителният акт, подаден под печат от районната прокуратура в Манхатън, вероятно ще бъде обявен в близките дни, съобщава вестник "Ню Йорк таймс", който се позовава на четирима души, запознати с въпроса.

76-годишният републиканец ще стане първият бивш или действащ президент, който ще бъде обвинен в престъпление - това ще обърне наопаки надпреварата за Белия дом през 2024 г., в която Тръмп се бори да си върне поста.

На 18 март Тръмп беше заявил, че очаква до дни да бъде арестуван заради плащането на Сторми Даниълс. Тя е получила 130 000 долара седмици преди изборите през 2016 г., за да я спре да оповести публично за сексуална среща, която според нея е имала с Тръмп десет години по-рано.

Но след дни на напрежение съставът на голямото жури, свикан от прокурор от Манхатън, продължи да изслушва свидетели и перспективата за незабавно повдигане на обвинение изглежда се отдалечи.

Бившият адвокат на Тръмп Майкъл Коен, който е дал показания пред голямото жури, заяви пред Конгреса през 2019 г., че е извършил плащането на Даниълс от името на Тръмп и по-късно е бил компенсиран.

Разследването в Ню Йорк е първото, което достига до решение за повдигане на обвинение от трите големи разследвания на бившия президент.

Тръмп е изправен и пред разследвания за престъпления в Джорджия, свързани с изборите през 2020 г., и във Вашингтон във връзка с нападението срещу Капитолия на 6 януари 2021 г.

Доналд Тръмп разкритикува решението да му бъде повдигнато обвинение във връзка с плащанията на порнозвезда, предаде АФП.

"Това е политическо преследване и намеса в изборите на най-високо ниво в историята", заяви той в изявление. "Вярвам, че този лов на вещици ще се обърне срещу Джо Байдън."

Синът на Доналд Тръмп – Ерик също критикува прокурорите и определи случая като политически мотивиран.

"Това е прокурорска грешка от третия свят. Това е опортюнистично насочване към политически опонент в годината на предизборната кампания", заяви Ерик, вторият син на Тръмп, в Twitter.

Адвокатът на порнозвездата Сторми Даниълс заяви, че обвинението срещу бившия президент Доналд Тръмп показва, че "никой не е над закона".

"Обвинителният акт срещу Доналд Тръмп не е повод за радост", написа Кларк Брустър в Туитър. "Сега нека истината и справедливостта да възтържествуват".

Някои от противниците на Тръмп се опасяват, че първото в историята съдебно обвинение на бивш президент на САЩ може да се окаже губещо и да подкопае по-важни дела, предаде АФП.

Както поддръжниците, така и критиците на Тръмп изразиха съмнения относно правната същност на делото, което се върти около това дали плащането на Сторми Даниълс точно преди изборите през 2016 г. се брои за незаконен принос към кампанията му.

Наблюдателите във Вашингтон са съсредоточени върху ефекта, който обвиненията могат да имат върху третата кандидатура на Тръмп за Белия дом.

Недоброжелателите се притесняват, че ако Тръмп бъде оправдан по дело за финансиране на кампанията, подобно на обвинението, с което демократът Джон Едуардс претърпя поражение през 2012 г., това може да улесни представянето на всяко бъдещо обвинение като "лов на вещици".

Обвиненията вероятно ще предизвикат и избирателна активност сред базата на Тръмп, казват анализатори. Това ще го катапултира към победа в надпреварата за номинация, известна като първични избори за президент.

Решението за повдигане на обвинение срещу Доналд Тръмп е нанесло "непоправими щети" на страната, заяви топ републиканецът в САЩ Кевин Маккарти, предаде АФП.

Окръжният прокурор на Манхатън Алвин Браг, избран от демократите, "нанесе непоправими щети на страната ни в опита си да се намеси в нашите президентски избори", заяви председателят на Камарата на представителите Маккарти.

"Американският народ няма да толерира тази несправедливост и Камарата на представителите ще потърси отговорност от Алвин Браг и неговата безпрецедентна злоупотреба с власт."

Очакваният главен съперник на Доналд Тръмп от Републиканската партия в надпреварата за Белия дом през 2024 г. Рон ДеСантис заклейми повдигнатото обвинение срещу бившия президент като "неамериканско".

ДеСантис също така заяви, че "няма да съдейства за искане за екстрадиция предвид съмнителните обстоятелства, свързани с обвинението", което той нарече част от "политически дневен ред".

Прокурор от Ню Йорк потвърди повдигането на обвинение срещу бившия президент Доналд Тръмп и съобщи, че адвокатите на републиканеца са се свързали с него, за да "координират предаването му... за повдигане на обвинение", предаде АФП.

"Указания ще бъдат дадени, когато бъде избрана дата за повдигане на обвинението", се казва в изявление на говорителя на окръжния прокурор на Манхатън Алвин Браг, като се добавя, че обвинителният акт все още е запечатан. /БГНЕС