Потящи се роботи се разхождат вече сред нас

Границата между научната фантастика и реалността продължава да се размива и филми като "Терминатор", представящи най-съвременните технологии в областта на роботиката, стават все по-правдоподобни. Според „AZ Central“ компанията „Thermetics“ е разработила чувствителен на топлина "термичен манекен" на име ANDI, който има забележителната способност да се поти и охлажда в горещи климатични условия. С други думи, сред нас вече се разхождат потящи се роботи.


Въпреки че мисълта за роботи, способни да имитират човешкото изпотяване, може да изглежда отвратителна, тези потящи се роботи изпълняват важна цел. Чрез използването на тези сложни манекени, които могат да ходят, да дишат и да се потят, изследователите се стремят да открият методи за осигуряване на безопасността на хората в среда с висока температура. Тези роботи са конструирани така, че да идентифицират специфичните условия и дейности по време на периоди с висока температура, които биха могли да бъдат животозастрашаващи за хора с различни физически характеристики или здравословни състояния, особено в гъсто урбанизирани, доминирани от бетон градове.

ANDI е разработен специално за Държавния университет на Аризона и е финансиран от програмата "Водещо инженерство за просперитета, здравето и инфраструктурата на Америка" на Националната научна фондация. Докато други манекени се използват в различни условия, като например в компании за спортно облекло, които оценяват въздействието на дрехите върху човешкото тяло, уникалният аспект на този конкретен манекен се състои във вътрешната му охладителна система, която позволява използването му на открито, а не е ограничена до лабораторни условия с контролирана топлина. Тази пионерска характеристика го отличава като първи по рода си, особено в областта на потящите се роботи.

Д-р Конрад Рикачевски, главен изследовател на изследователския проект на ASU, подчерта, че макар да е постигнат значителен напредък в справянето с екстремните горещини, все още има пропуски, които трябва да бъдат запълнени. Тяхната цел е да използват потящи се роботи като ANDI, за да разберат въздействието на топлината върху човешкото тяло, което да позволи количествено разработване на решения за ефективно намаляване на последиците от нея. ANDI притежава способността да възпроизвежда топлинните функции на човешкото тяло благодарение на 35-те си отделни повърхности, които са щателно контролирани от температурни сензори, сензори за топлинен поток и пори, предизвикващи изпотяване.

Джени Ванос, доцент в Училището по устойчиво развитие, изрази мнение, че е непрактично да се подлагат хора на опасни екстремни топлинни условия за тестване. Но появата на смъртни случаи, свързани с горещината, без цялостно разбиране, подтиква към използването на потящи се роботи като ANDI като ценен изследователски инструмент. В предстоящо сътрудничество ANDI и MaRTy, биометеорологичният робот за топлина на ASU, ще работят заедно, за да задълбочат разбирането на изследователите за механизмите на човешкото изпотяване и да усъвършенстват знанията си в тази област.

Ариана Мидел, доцент в Училището по изкуства, медии и инженерство, подчерта, че макар MaRTy да може да оцени как физическата среда променя топлинното въздействие върху тялото, на него му липсва поглед върху вътрешните телесни процеси. Като допълва измерванията на околната среда на MaRTy, ANDI може да осигури по-дълбоко разбиране на физиологичните реакции. Анкит Джоши, учен от ASU, който ръководи работата по моделирането и управлява ANDI, обясни още, че гъвкавостта на ANDI позволява включването на различни модели на индекса на телесната маса (ИТМ), възрастови характеристики и медицински състояния, което позволява персонализирани симулации, отчитащи индивидуалните вариации в топлинната регулация, като например тези, наблюдавани при хора с диабет в сравнение със здрави хора. /БГНЕС