Поставят още контейнери за текстилни отпадъци в София

За първи път през 2019 г. започнахме заедно с асоциацията за дрехи за повторна употреба да поставяме в града контейнери за изхвърляне на текстилни отпадъци. За радост гражданите на София проявяват голям интерес. Към този момент имаме 113 такива контейнери на различни места в столицата и са събрани 2500 тона текстилни отпадъци, които след това отиват за повторна употреба или за рециклиране. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, предаде репортер на БГНЕС.

Столичният градоначалник посочи, че контейнерите ще станат 143. „Така че с тези контейнери продължаваме да разширяваме системата за разделно събиране на текстилни отпадъци“, каза Фандъкова. "Много е важно, защото помните преди няколко години когато коментирахме източниците на замърсяване на въздуха, много често говорихме за това, че ако не се събират разделно тези текстилни отпадъци могат да попаднат в печките на недобросъвестни граждани и замърсяват изключително много въздуха. Да не говорим, че ние сме част от общата европейска политика за кръгова икономика и този начин на разделно събиране и впоследствие оползотворяване, е начинът, по който всички заедно да се грижим за природата“, каза кметът.

Зам.-кметът по екология Десислава Билева съобщи, че почти във всички 24 района има поставени контейнери, а в централна градска част те са малко повече.

Председателят на СОС Георги Георгиев посочи, че има онлайн карта, която е достъпна на сайта на Столична общината, така че може да видите всяка една локация и чрез сайта на общината да се ориентирате коя е най-близката до вас локация.

Столичният кмет изрази благодарността си на Мария Илиева, защото тя се включи в кампанията и с нейна помощ могат да достигнат до много повече хора, за това да разберат ползите от разделно събиране на текстилни отпадъци. /БГНЕС