Посолството на Азербайджан в Иран преустановява работа

Азербайджан преустановява работата на посолството си в Иран, дни след като въоръжен мъж нахлу в посолството и уби един охранител, предаде АФП.

Иран заяви, че нападението в петък е било мотивирано от лични причини, но Баку го определи като терористичен акт.

"Работата на посолството на Азербайджан в Иран е временно преустановена след евакуацията на служителите му и членовете на техните семейства от Иран", заяви пред АФП говорителят на азербайджанското външно министерство Айксан Хацида.

"Това не означава, че дипломатическите връзки са прекъснати", каза той и добави, че генералното консулство на Баку в иранския град Табриз "работи".

В телефонен разговор в събота с иранския си колега Ебрахим Раиси президентът на Азербайджан Илхам Алиев изрази надежда, че "този насилствен терористичен акт ще бъде щателно разследван".

Полицията в Техеран съобщи, че нападателят, който е бил арестуван, е иранец, женен за азербайджанка.

Съединените щати осъдиха "неприемливото насилие" и призоваха за бързо разследване. Руското външно министерство заяви, че Москва е "шокирана" от нападението.

Иран е дом на милиони тюркоезични етнически азери и отдавна обвинява Азербайджан, че разпалва сепаратистки настроения на негова територия.

Отношенията между двете страни традиционно са влошени, като бившата съветска република е близък съюзник на историческия съперник на Иран - Турция.

Техеран също така се опасява, че азербайджанската територия може да бъде използвана за евентуална офанзива срещу Иран от страна на Израел, който е основен доставчик на оръжие за Баку. /БГНЕС

Баку / Азербайджан