Посланиците на доброто: Българска спортна федерация за деца и младежи в риск, планински спасител и „Пирогов“

В края на месец февруари Държавната агенция за закрила на детето ще връчи за четвърта поредна година своята награда „Посланик на доброто“. Призът е знак на благодарност към хора, които по различен начин са помогнали, подали са ръка и дори са рискували собствения си живот, за да накарат някой, дори непознат за тях, отново да повярва, че добротата съществува, съобщиха от ДАЗД.

„Посланик на доброто“ за 2022 са Никол Николова и Ралица Минкова. Двете момичета отсега са избрали да създават Добро. Когато научават за съдбата на дете, което се нуждае от операция в чужбина, решават че не може да седят безучастни. Освен с добри сърца, те са изключително талантливи. И така заедно създават детската книжка “Приключенията на кончето Сапфир“, написана от 10-годишната Никол и илюстрирана от 12-годишната Ралица. С помощта на родителите си издават увлекателната и всички средства от продажбата й постъпват в сметката на нуждаещото се дете.

Над 1000 деца от над 60 социални услуги в цялата страна ежегодно се ангажират в спортни занимания и състезания благодарение на Българска спортна федерация за деца и младежи в риск. Седемнайсет клуба на Федерацията работят активно с деца от социалните услуги. Всяка година осигуряват и 20 стипендии за най-успешните спортисти сред децата и младежите в риск.

През 2022 година Програма „Детско здравеопазване“ на Пирогов отпразнува своите 10 години. За това време едни от най-добрите лекари са прегледали безвъзмездно над 18 500 деца в различни градове в страната. Малките пациенти и родителите им не само са били консултирани, но и при необходимост им е оказано лечение и съответно проследяване на състоянието им.

Списъкът на посланиците на доброто за 2022 г. се допълва и от планинският спасител Мартин Джокин. За него да е планински спасител е детската му мечта, защото така съчетава любовта си към планината и възможността да бъде полезен и да помага на хората. Неговият баща също е планински спасител и Мартин е в планината с него и другите от отряда на ПСС към БЧК от много малък. С вече десетки спасителни акции зад гърба си Мартин е категоричен, че най-голямото щастие е да разбереш, че човека, на когото са помогнали, вече е добре. /БГНЕС

Тагове: