Посланик Жоел Мейер: България е ключов партньор за Франция

Новият посланик на Франция в България, г-н Жоел Мейер, връчи акредитивните си писма на президента на Република България, г-н Румен Радев, на официална церемония в президентството.

По време на срещата си с президента Радев посланик Мейер заяви, че България е ключов партньор за Франция и изрази готовност да продължи да развива двустранните ни отношения. Той подчерта, че двете страни са демонстрирали, особено по време на френското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на тази година, обща визия за европейското бъдеще чрез обединена и силна Европа, която служи за благоденствието и сигурността на своите граждани в рамките на ЕС и НАТО, и Европа, отворена и солидарна с Украйна, със Западните Балкани и с трети страни, за да отговори на съвременните предизвикателства (война, регионална интеграция, климат, енергийна и продоволствена сигурност и др.). Президентът и посланикът обсъдиха и актуалните европейски въпроси пред нас.

Посланик Мейер изрази задоволство от факта, че България се доверява на знанията и уменията на много френски компании и призова за засилване на икономическото партньорство в ключови сектори като възобновяемата енергия, водоснабдяването и канализацията, модерното инженерство, ядрената енергетика, аеронавтиката и др. Посланик Мейер спомена и културата и образованието, които също са в центъра на двустранните отношения, както показва например обещаващото партньорство за създаване на Център за изкуства на остров Св. Св. Кирик и Юлита и мрежата от многобройни франкофонски двуезични паралелки в българските училища и университети.

Посланик Жоел Мейер е роден на 25 май 1961 година. Има диплома за висше образование от Националния институт за източни езици и цивилизации (INALCO) и диплома за специализация по съвременна гръцка литература. /БГНЕС