Посланик Боби Бобев: България е най-добрият поддръжник на Албания за ЕС

Никой не трябва да се съмнява във факта, че България изцяло, всеотдайно и целенасочено подкрепя едно бъдещо пълноправно членство на Албания в Европейския съюз. Това заяви в интервю за БГНЕС историкът и дипломат д-р Боби Бобев, посланик в Албания (1998-2006 г.) и в Косово (2010 - 2014 г.).

На 25 и 26 февруари председателят на Народното събрание Росен Желязков ще бъде на посещение в Албания.

През 2023 г. бяха отбелязани две юбилейни дати в нашите двустранни отношения: 110 г. от установяването на дипломатически отношения между Царство България и Албания, и 30 години от подписването на Договора за приятелство и сътрудничество от тогавашните президенти Желю Желев и Сали Бериша.

„Този договор е документът, който до ден-днешен рамкира цялостното развитие на отношенията между двете страни. Той периодично се подновява без нито една от двете страни досега да е правила някакви обструкции по него“, обясни посланик Бобев.

Той подчерта, че политическият диалог между София и Тирана винаги е бил на едно добро ниво, което се обуславя от факта, че нямаме трудно решими и нерешими проблеми помежду си. „Това е една гаранция за позитивното развитие на нашите отношения“, добави историкът и дипломат.

Д-р Бобев припомни, че през декември 2023 г. настоящият президент на Албания Байрам Бегай беше на посещение у нас. „Тогава бяха очертани сферите, в които приоритетно трябва да бъдат насочени усилията на Албания и България“, заяви дипломатът.

В политическата сфера това е сътрудничеството, свързано с европейската интеграция на Албания и с членството на двете държави в НАТО, съответно сътрудничество в политиката на отбраната и сигурността.

В икономическата сфера – двустранният стокообмен през 2023 г. се очаква да надхвърли 140 млн. евро. „Това не трябва да ни задоволява и успокоява, защото възможностите ни са много по-големи“, смята посланик Бобев.

Другите области, в които можем да си бъдем полезни, са високите технологии, енергетиката, туризма, земеделието, а също така образованието и науката. „Твърде широка гама от възможности, които гарантират едно бъдещо по-ускорено сътрудничество“, обобщи дипломатът.

По отношение на сътрудничеството между двата парламента посланик Бобев отбеляза, че България може да помогне с опита, който има при реализиране на членството ни в ЕС. Той обърна особено внимание и на дейността на парламентарните групи за приятелство, които също са важен фактор за добрия диалог между двете страни. „Групата за приятелство с България в албанския парламент през 2017 г. изигра съществена роля за официализиране на статута на българското национално малцинство“, припомни дипломатът.

А по отношение на острите коментари спрямо България на албанския премиер, които той направи през август миналата година на форума в словенския курорт Блед, посланик Бобев подчерта: „На няколко пъти премиерът Еди Рама е имал малко остри в стила на неговия натюрел изказвания по отношение на това, че България с изискванията си спрямо РС Македония пречи на европейския път на Албания и РСМ. Това съвсем не е така, защото изискванията спрямо РСМ, и по-конкретно искането за вписване в Конституцията на българите, не е изискване единствено на България. Това не е български каприз, това е изискване на ЕС“.

Според Бобев много по-значимо е изказването на албанския президент Байрам Бегай през декември в София: България е най-добрият поддръжник в процеса на европейското присъединяване на Албания.

„Никой не трябва да се съмнява във факта, че България изцяло, всеотдайно и целенасочено подкрепя едно бъдещо пълноправно членство на Албания в ЕС. Още повече, че в последните години Албания регистрира съвсем сериозни крачки напред по този път“, заяви посланик Бобев и изрази надежда, че българо-албанските отношения трябва да стават все по-приятелски и все по-интензивни, защото съществуват възможности за това. /БГНЕС