Португалия разби Швейцария и е последният четвъртфиналист в Катар

Португалия оформи четвъртфиналистите на Световното първенство по футбол в Катар, след като разгроми Швейцария с 6:1 в последен осминафинал от надпреварата. На стадион "Лусаил" "мореплавателите" не оставиха шансове на "кръстоносците" и разбиха на пух и прах очакванията за равностоен сблъсък, при това стартирайки без голямата си звезда Кристиано Роналдо.

Гонсало Рамос наниза хеттрик във вратата на "кръстоносците".

37-годишният футболист бе оставен на резервната скамейка заради напрежението между него и селекционера Фернандо Сантош при смяната на играча в мача с Южна Корея. След равностойни начални минути португалците поведоха в резултата в 17-та минута. Нападателят на Бенфика Гонсало Рамос получи топката от Жоао Феликс, обърна се и със страховит шут не даде възможност на Ян Зомер да реагира, откривайки сметката си на шампионата. Играчите на Мурат Якин рядко създаваха възможности пред вратата на Диого Коща, като той се намеси при опасно центриране на Едимилсон Фернандес и изстрел с глава на Ремо Фройлер, както и при далечен пряк свободен удар на Джердан Шакири. В 33-та минута Португалия ликува за втори път след точната интервенция на ветерана в защита Пепе, който се извиси във въздуха след корнер на Бруно Фернандеш и простреля Зомер за 2:0. Така приключи и първата част.

След почивката Рамос отново бе в прегръдките на съотборниците си след асистенция на Диого Далот. Резултатът набъбна на 4:0 след поредна португалска атака, завършена по комфортен начин от Рафаел Герейро. "Мореплавателите" закономерно се отпуснаха и скоро след това получиха попадение. Рамос отклони с глава центриране от ъглов удар на Шакири и Мануел Аканджи довкара топката на далечната греда. Въпреки убедителния аванс, играчите на Сантош не спряха с наказателната акция и Рамос оформи хеттрика си в 67-та минута с елегантно копване пред излезлия Зомер. Седем по-късно героят на португалците бе заменен от Роналдо, който сложи и капитанската лента. Попадение на звездата на тима бе отменено впоследствие заради засада, а крайното 6:1 оформи влезлият от пейката Рафаел Леао с отлично изпълнение във втората минута на добавеното време.

Така Португалия се превърна в последния ясен четвъртфиналист в Катар, присъединявайки се към Хърватия, Бразилия, Нидерландия, Аржентина, Франция, Англия и Мароко. Именно "атласките лъвове" са следващият съперник на Роналдо и компания, след като по-рано шокираха световния шампион от 2010 Испания след изпълнение на дузпи. Мачът между двата отбора е насрочен за събота, 10 декември, от 17:00 часа българско време. /БГНЕС