Португалия и Полша се класираха за Световното в Катар

Португалия си гарантира участие на Мондиала в Катар в края на годината, след като надигра Северна Македония с 2:0 във финален плейоф, игран в Порто. По този начин „мореплавателите“ сложиха край на приказката за южните ни съседи, които в полуфиналите шокираха европейския шампион Италия след късен успех с 1:0.

Двубоят започна с очаквано надмощие на португалците при владението на топката. В 32-та минута домакините поведоха с първия точен удар изобщо по посока една от двете врати. Той бе отправен от полузащитника на Манчестър Юнайтед Бруно Фернандеш и се превърна в гол, а в ролята на асистент беше Кристиано Роналдо. След почивката отново Фернандеш бе в прегръдките на съотборниците си след асистенция на нападателя на Ливърпул Диого Жота. Северномакедонците завършиха без точен удар по посока вратата на Диого Коща и така се простиха с мечтата си да играят на световните финали в Доха.

Бруно Фернандеш.

За катарската столица билет си осигури и съставът на Полша. „Дружина полска“ елиминира Швеция след успех също с 2:0 в среща, играна в Хожов. И двете попадения паднаха след почивката.

Нападателят на Байерн Мюнхен Роберт Левандовски даде тон за успеха с точно реализирана дузпа в 50-та минута. В 72-та Пьотр Зелински оформи крайния резултат с втори гол, който окончателно прекърши амбициите на скандинавците. Срещата бе равностойна, като и шведите имаха своите шансове, но в крайна сметка за Световното се класира отборът на Чеслав Михниевич.

Роберт Левандовски.

Полша и Португалия се присъединиха към вече класиралите се за Катар европейски тимове на Германия, Дания, Франция, Белгия, Хърватия, Испания, Сърбия, Англия, Швейцария и Нидерландия. Последното място ще бъде определено от плейофа между Шотландия/Украйна и Уелс, който ще се проведе през юни.

Жребият за Мондиала в Катар ще се тегли в петък, 1 април, а Световното първенство е насрочено за 21 ноември – 18 декември. /БГНЕС