Пореден многохиляден протест „Сърбия срещу насилието“ блокира Белград

В сръбската столица Белград се провежда шестият многохиляден протест „Сърбия срещу насилието“, съобщи „Данас“.


Целта на днешния протест е създаването на т.нар. пръстен около правителството на Сърбия, на улица "Неманя", който да блокира района, посочва изданието.

Пред Юридическия факултет на Белградския университет са поставени картонени фигури на президента Александър Вучич и министър-председателя Ана Бърнабич, както и на собственика на вестник "Информатор" Драган Вучичевич в затворнически костюми с номера "000001", "000002" " и "000003".

Пред Народното събрание пристигнаха и активисти за защита и правата на животните, които носят плакати със снимки на ранени и убити кучета с надписи: "Господин премиер, това е престъпление, което игнорирате от години", "Това е забранено от закона", "Всяка рана е знак, че системата няма план".

БГНЕС припомня, че през последните пет седмици в цяла Сърбия се провеждат протести "Сърбия срещу насилието" в отговор на две масови престъпления, при които бяха убити 18 души. Най-масовите събирания са в столицата Белград, където всеки петък или събота протестират десетки хиляди хора.

Критиците от години обвиняват сръбския президент Александър Вучич, че все по-често разчита на авторитарни мерки, за да държи опозицията в хаос, а медиите и държавните институции - под свой контрол.

Неотдавна Вучич заяви на среща с премиера Ана Бърнабич и най-близкия си кръг от съветници, че е „готов да умре, но че няма да се откаже от властта без избори“.

„Ще свикам всички възможни избори, писна ми от всички измами, готов съм да умра, изобщо не ме е страх! Ето, чакам тези страхливци да дойдат и да ме убият, но никога няма да им предам властта без избори“, каза сръбският президент.

Исканията на протестите са уволнението на министъра на вътрешните работи Гашич, директора на Агенцията за сигурност и информация Александър Вулин, отмяна на риалити програми, които насърчават насилието, отнемане на лицензи за национални от телевизиите Pink и Happy, закриването на таблоидите, пропагандиращи насилие и смяната на ръководството на телевизия „RTS“.

Единственото искане, което е изпълнено досега, е оставката на министъра на образованието Бранко Ружич. /БГНЕС