Попов: Основният проблем на Мариците не е дали хората ще запазят работата си, а дали ще бъдат задържани

Основният проблем в Маришкия басейн е не дали хората ще си запазят работните места. Те ще си намерят работа. Проблемът е дали те могат да бъдат задържани там, за да може регионът да се развива с потенциала, който има. И ако той се развива по този начин, тогава ще има голям недостиг на хора. Защото тези хора, които сега протестират, няма да са достатъчни за това индустриално развитие.

Това заяви министърът на околната среда и водите Юлиян Попов.

Той е категоричен, че „хората няма да бъдат излъгани“.

„Всяка една голяма фирма в големите индустриални сектори, на която покажем потенциала на Маришкия басейн, проявява интерес. Всички те искат да знаят каква е регулаторната среда. Те искат предвидимост. Тези и тези терени ще бъдат заравнени и подготвени за индустриална дейност. За да може целият Маришки регион да бъде използван за инвестиционна дейност, там в продължение на 10 години трябва да работят поне 3000 души. Т.е. там са осигурени тези работни места за заравняване на терена“, обясни министър Попов.

Той отбеляза, че за енергетиците и въглищните централи има големи пакети за това, което се случва по пазарни причини.

„Не е вярно, че Брюксел ни дава едни пари, за да затворим въглищните централи. Има един пазарен процес, който свива непрекъснато въглищното производство. Европейският съюз ни осигурява средства да се справим с това. Това не е сделка: те ни дават пари, за да затворим“, обясни пред БНТ министър Попов.

Според него всеки един протест се политизира. „Особено в предизборна ситуация е съвсем естествено, когато има недоволство към него да се придърпат партии и групи, които искат да спечелят от него“, каза екологичният министър.

Той припомни, че цялата система за квотите влиза в сила през 2003 г., през 2005 г. влиза пазарът на емисии. МОСВ оперира цялата политика по квотите.

Парите остават в България, с тези средства се регулира и цената на електричеството. Ние имаме интерес от тези квоти. Средствата от квотите влизат в Националния фонд за сигурност на енергийната система. Този фонд се разпределя по различни посоки. Подпомага се новата енергетика, но все по-голяма част от парите се използват за компенсации на цените на електричеството, иначе цената на тока ще скочи нагоре“, каза още министър Попов. /БГНЕС