Попов: Можем да постигнем много, няма да правим драстични промени

Това, че имаме по-високо класиране във всяка следваща година, показва, че има растеж. Смятам, че с Ивайло Борисов ще можем да постигнем много в бъдеще. Това заяви най-добрият български алпиец Алберт Попов, който бе избран за най-добър спортист на месец февруари в традиционната анкета на Пресклуб България, предаде репортер на БГНЕС.

Попов заслужи отличието за пети път в кариерата си, след като през миналия месец постигна първи подиум в Световната купа по алпийски ски, завършвайки на трето място в слалома в Палисейдс Тахо, САЩ. 25-годишният скиор отвя конкуренцията в анкетата за спортист на месеца, като взе 23 от 25 възможни гласа, а по един вот имаше за носителите на Купа Странджа при жените и мъжете Станимира Петрова и Радослав Росенов.

Алберт Попов (л) и Ивайло Борисов (д).

Относно каква промяна ще търси в предсезонната подготовка, Попов отговори: "Промяната няма да е драстична, дори и този сезон можехме да имаме победа, но конкуренцията е страшна, всяко състезание е различно. В половината от състезанията малко или много играеше роля и късметът с тези меки терени и това, че нямаше сняг и перфектни условия за Световната купа. По-скоро ще вървим в същия дух, най-вероятно ще се опитаме да вдигнем кондицията и физическата способност и след това да подобри още малко техниката и бързината на ските. Дори и да са 20 стотни, те могат да ти костват победата във всеки старт".

"Сезонът отмина, доста успешен за нас, изключително доволни сме. Може би сега е моментът за благодарност към всички хора, които са допринесли за това нещо. Благодаря на ММС и БФСки затова, че ни подкрепят и обезпечават изцяло. Благодаря на семейството ми и на това на Алберт за всички лишения и на Алберт затова, че ме търпи", каза неговият треньор Ивайло Борисов, който спечели приза за треньор на месеца, след като получи повече гласове от Валентин Димов (тенис, Купа Дейвис), Ивайло Найденов (сабя, женски национален отбор) и Росен Барчовски (баскетбол, ЦСКА и национален отбор).

На въпрос на БГНЕС за конкуренцията в Световната купа, Борисов разкри: "Като пари няма смисъл да сравняваме. Нашият щаб в началото на сезона беше петима души плюс състезателя. Преди да започне състезателния сезон ни напусна сервиза и останахме без сервиз и на практика екипът ни стана четири човека. Това е минимум, помагаме си много, няма момент, в който някой да не се раздава на максимум. Един човек от екипа, ако не е на 100 процента, веднага се усеща. Другите си имат екип за всяка дисциплина, по 6-7 човека само треньори, отделно физио, екипи за пиар, които се грижат само за това", обясни той.

"Отборите на големите нации в алпийските ски са между 40 и 50 души във всяка дисциплина. Бюджетът например на Швейцарската федерация за всички ски спортове са общо около 100 милиона швейцарски франка на година, толкова са и на австрийците. Ние работим за всички спортове, извън проявите, които правим, с около 3 млн. лева. Тоест нашият бюджет е горе-долу сто пъти по-малък от на тези големи държави. Това са реалностите", допълни по темата Георги Бобев, вицепрезидент на Българската федерация по ски. /БГНЕС