Попов 12-и в слалома във Венген, Бриньоне триумфира в Супер-Г в Цаухензее

Алберт Попов постигна ново чудесно класиране в състезание от Световната купа по ски-алпийски дисциплини, след като завърши на 12-о място в слалома в швейцарския зимен център Венген.

Българинът влезе във втория манш след 25-о място, но с осми резултат във второто каране се поздрави с ново добро класиране след 11-то си място в Мадона ди Кампильо, Италия, в края на миналата година. Камен Златков не стартира по-рано в първия манш.

Алберт Попов.

Победител стана норвежецът Лукас Бротен, който направи феноменално второ каране след 29-то си място в първия манш. Втори и трети на почетната стълбичка се наредиха съответно представителят на домакините Даниел Юле и италианецът Джулиано Рацоли. Топ 10 допълниха още австрийците Фабио Гщрайн и Мануел Фелер, норвежецът Себастиан Фос-Солевог, швейцарецът Лоик Меяр, французите Клеман Ноел и Алекси Пентюро и австриецът Марко Шварц. Водачът след първия манш Хенрик Кристоферсен не успя да завърши във второто каране. Общо шестима скиори не приключиха втория манш.

Попов събра актив от 61 точки, като Бротен се изкачи на третата позиция със 155 точки в генералното класиране за Малкия кристален глобус в слалома. Първи е Фос-Солевог със 180 пункта, следван от Юле със 162. Четвърти е Рацоли със 154, а петият Кристофер Якобсен от Швеция с точно 140. За Големия кристален глобус убедителен лидер продължава да е Марко Одермат от Швейцария с 1075 точки – втори е Александър Омод Килде от Норвегия с 685.

За мъжете предстои спускане в австрийския зимен център Кицбюел на 21 януари.

При дамите, Федерика Бриньоне от Италия ликува с победата в супергигантския слалом за Световната купа по ски-алпийски дисциплини в австрийския зимен център Цаухензее.

Тя завърши на пистата с време от 1:10.84 сек, с +0.04 сек пред втората на почетната стълбичка Корин Сутер от Швейцария. Трета на подиума се качи представителката на домакините Ариане Редлер. Топ 10 в подреждането допълниха още италианката Марта Басино, французойките Лора Гош и Теса Уорли, новозеландката Алис Робинсън, италианката Елена Куртони, чехкинята Естер Ледецка и швейцарката Лара Гут-Бехрами. Девет състезателки не успяха да финишират в днешното състезание.

Федерика Бриньоне.

С втория си успех в дисциплината през сезона след този в Санкт Мориц, Швейцария, Бриньоне се доближи на пет точки от водачката за Малкия кристален глобус и нейна сънародничка София Годжа, която остана на едва 19-о място днес. Трета е друга италианка – Елена Куртони, изоставаща на 84 точки от първата позиция. В класирането за Големия кристален глобус Бриньоне е пета с 547, но изостава много от лидерката Микаела Шифрин от САЩ с 966 пункта.

За дамите предстои спускане в италианския зимен център Кортина д‘Ампецо на 22 януари, петък. /БГНЕС