Ползите от консумацията на сирене са повече, отколкото рисковете

Когато става дума за сирене, хората често казват, че не могат да си представят ежедневната си трапеза без него.

Някои обаче се притесняват, че то може да причини сърдечни заболявания или нежелано покачване на теглото.

Разбира се, когато става въпрос за сирене, изборът е голям и има много начини да се възползваме от него по здравословен за организма ни начин.

Сиренето е добър източник на хранителни вещества, тъй като съдържа калций, мазнини и протеини. В сиренето се съдържат също големи количества витамини А и В12, както и цинк, фосфор и рибофлавин.

То може да предпази зъбите от кариес

Според някои проучвания, сиренето и млечните продукти като цяло могат да предпазят зъбите от увреждане. То е източник на конюгирана линолова киселина

Високомаслените сирена съдържат малки количества конюгирана линолова киселина – мастна киселина, която може да помогне за предотвратяване на затлъстяване, сърдечни заболявания и намаляване на възпаления.

Освен това е полезно за сърцето.

Според изследванията, ферментирали млечни продукти като кисело мляко и сирене имат положителен ефект върху здравето на сърдечно-съдовата система. Те осигуряват хранителни вещества и имат противовъзпалителни свойства.

Разбира се, консумацията на сирене може да крие и някои рискове за здравето.

Сиренето може да има странични ефекти, ако е замърсено или ако имате определени здравословни проблеми.

Сиренето е висококалорична, плътна храна. В зависимост от сорта сирене, което консумирате, получавате около 100 калории на 30 грама.

Заради високото си съдържание на наситени мазнини някои експерти съветват да се ограничи приема им, тъй като са вредни за организма.

Сирената съдържат големи количества натрий, което може да бъде проблем за хора с високо кръвно налягане.

Освен това то не съдържа фибри и ако го консумирате прекалено много, може да причини запек.

Някои хора избягват сиренето заради непоносимост към лактоза или алергия към мляко.

Освен това, ако е приготвено от непастьоризирано мляко, може да бъде замърсено с листерия и да се превърне в източник на инфекция. /БГНЕС

Тагове: