"Полски Уотъргейт": Подслушване на опозиционери с "Пегас" хвърли Полша в политическа криза

Лидерът на полската опозиция Доналд Туск заяви, че съобщенията, че правителството шпионира своите опоненти, представляват най-голямата "криза за демокрацията" в страната след края на комунизма.

Миналата седмица орган за наблюдение на киберсигурността заяви, че шпионският софтуер "Пегас" е бил използван за следене на видни опозиционни фигури, а полските медии нарекоха скандала "Полски Уотъргейт".

"Това е безпрецедентно в нашата история", заяви пред репортери бившият ръководител на ЕС Туск, който сега оглавява партията "Гражданска платформа". "Това е най-голямата, най-дълбоката криза за демокрацията от 1989 г. насам."

Туск също така призова за парламентарно разследване на твърденията, че "Пегас" е бил използван срещу Кшищоф Брейза, член на неговата партия, който е координирал предизборната ѝ кампания през 2019 г.

"Citizen Lab", базирана в Канада организация за наблюдение на киберсигурността, заяви, че "Пегас" е бил използван и срещу Роман Гиертих, адвокат, участващ в дела срещу управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС), и Ева Врзошек, прокурор и опозиционер.

Смартфоните, към които е насочен "Пегас", са превърнати в джобни шпионски устройства, които позволяват на потребителя да чете съобщенията на мишената, да разглежда снимките ѝ, да проследява местоположението ѝ и дори да включва камерата ѝ, без тя да знае. Зловредният софтуер, създаден от израелската технологична фирма NSO Group, беше погълнат от полемика по-рано тази година, след като съвместно разследване на няколко медии съобщи, че правителства използват "Пегас" за шпиониране на активисти, журналисти, адвокати и политици.

Полските медии оприличиха твърденията на "Полски Уотъргейт", позовавайки се на скандала с мръсните трикове в политическата кампания, който доведе до оставката на бившия президент на САЩ Ричард Никсън през 1974 г.

Премиерът Матеуш Моравецки заяви, че "не знае" за никакво подслушване, но добави, че ако то се потвърди, "потенциално" може да се окаже, че е дело на чужди тайни служби.

Станислав Зарин, говорител на министерството, отговарящо за тайните служби, заяви, че твърденията, че полските служби "използват тези методи в оперативната работа за политически цели, са неверни". Той не потвърди и не отрече дали Полша е използвала "Пегас", но заяви, че "оперативна работа" в Полша може да се извършва само по искане на главния прокурор и след съдебна заповед. /БГНЕС, АФП