Полски съдия ще свири финала на Мондиала

Шимон Марчиняк получи наряд за финала на Световното първенство по футбол между Аржентина и Франция, който ще се проведе в неделя, 18 декември, от 17:00 часа българско време.

Шимон Марчиняк.

Полският арбитър ръководи до момента два мача в Катар, като случайно и двете срещи включваха двата финалиста. Той бе рефер на мача на световните шампиони от Франция с Дания, завършил 2:1 за „петлите“ и свири победата на Аржентина над Австралия със същия резултат в осминафиналната фаза. Помощници на Марчиняк ще бъдат неговите сънародници Павел Соколницки и Томаш Листкиевич.

41-годишният съдия, назначен от легендарния рефер Пиерлуиджи Колина, е първият поляк, който получава наряд за финал на Мондиал. По-рано тази година той се превърна в първия полски арбитър, който ръководи полуфинал на европейски клубен турнир, когато свири успеха на Ливърпул над Виляреал в Шампионската лига. Той бе рефер и на още четири мача от груповата фаза и два от осминафиналите, преди да ръководи и четвъртфиналната победа над Челси над Реал Мадрид с 3:2 след продължения в натоварена изминала кампания в ШЛ.

Английският арбитър Антъни Тейлър, който остава в Катар, се надяваше да получи наряд за финалния сблъсък. Неговият сънародник и колега от Висшата лига Майкъл Оливър не бе сред кандидатите и вече бе изпратен у дома от ФИФА. /БГНЕС