Полша взе своето от Саудитска Арабия и завърза група С

Отборът на Полша записа първа победа на Мондиал 2022, след като надви Саудитска Арабия с 2:0 във втория си мач от Световното първенство в Катар. На стадион "Едюкейшън Сити" в Ал Раян саудитците, които изненадващо победиха Аржентина в първия си мач, доминираха на терена, но бяха неефективни в атака, докато Полша използва класата си в нападение, за да вземе ценни три точки.

От самото начало играчите на Ерве Ренар държаха повече топката, но трудно стигаха до чисти голови положения, докато поляците се възползваха от своя шанс в 39-та минута, когато Пьотър Желински се разписа от близко разстояние след добра асистенция на Роберт Левандовски. Малко след това реферът Вилтон Сампаоло отсъди дузпа за Саудитска Арабия след консултация с екрана край тъчлинията, но Салем Ал-Давсари бе надигран от Войчех Шчесни, който направи страхотно спасяване и при добавката.

След почивката картината на терена не се промени, като саудитците търсеха изравнителен гол и пропуснаха няколко шанса, преди Левандовски да сложи точка на спора в 82-та минута, когато се възползва от груба грешка на Абдулела Ал Малки и не сбърка, останал очи в очи с вратаря Мохамед Ал Овайс. За нападателя на Барселона това бе първи гол на световно първенство.

До края повече попадения не паднаха и Полша спечели с 2:0. По този начин тимът на Чешлав Михниевич излезе на първо място в група С с четири точки, една повече от Саудитска Арабия. В късния мач днес Аржентина (0 точки) се изправя срещу Мексико (1) от 21:00 часа.

В последния си мач от груповата фаза Полша ще срещне Аржентина в сряда, 30-ти ноември, от 21:00 часа, а по същото време тимът на Саудитска Арабия, който все още има шанс да излезе от групата, ще премери сили с Мексико.

В ранния мач от днес Австралия записа първа победа на Световното първенство, след като надви Тунис с 1:0 в двубой от група D. На стадион "Ал Джануб" в град Ал Уакра австралийците показаха ефективност в атака и издържливост в защита, за да стигнат до ценни три точки, които им позволяват да мечтаят за излизане от групата.

През първото полувреме играчите на Австралия, които загубиха тежко от Франция в първия си мач на Мондиала, бяха активни и поведоха в резултата в 23-та минута, когато централният нападател Мичъл Дюк се разписа с изключително майсторски удар с глава след центриране отляво. След почивката мароканците натиснаха в търсене на изравнителен гол и създадоха няколко опасности пред вратата на Матю Райън, но стражът на "кенгурутата" бе на мястото си, когато се налагаше, а защитниците пред него играха самоотвержено.

В крайна сметка Австралия заслужено стигна до успеха и записа първи три точки в актива си, с които се изравни с Франция на върха в класирането на групата, преди двубоя на "петлите" с Дания по-късно днес. Мароко остава с една точка и минимални шансове за класиране на осминафиналите. За Австралия това бе първа победа на световно първенство от 2010-та година насам и общо трета в историята им.

В последните си мач от груповата фаза Австралия среща Дания в сряда от 17:00 часа, а по същото време Тунис ще играе с Франция. /БГНЕС