Полша се обяви против репатрация на мигранти

Полша „при никакви обстоятелства“ не възнамерява да пусне мигранти от Беларус на своя територия, след което да ги изпраща от своите летища с чартърни полети до страните им на произход. Това заяви заместник-министърът на външните работи на Полша Павел Яблонски в интервю за интернет портала wPolityce.pl.

„Ако говорим за хора, които са на територията на Беларус, то в никакъв случай няма да ги пуснем в Полша“, каза дипломатът. По този начин той отрече съобщенията на някои полски медии, които обявиха, че Полша може да пусне някои мигранти от Беларус, след което да ги изпрати с полети до страните им на произход.

Заместник-министърът на външните работи на Полша обясни, че ще бъдат експулсирани само онези мигранти, които са успели нелегално да стигнат до Полша от Беларус. "В момента тези хора са в центрове за чужденци. Тези хора трябва да бъдат депортирани в страните, от които са дошли", каза дипломатът.

По-рано днес прессекретарят на полската гранична охрана Анна Михалская заяви, че в близко бъдеще Полша ще репатрира около 200 мигранти, които са влезли нелегално от Беларус. Според данни на граничните власти от началото на годината са регистрирани 36 хиляди опита за незаконно преминаване на границата от Беларус към Полша. Само за последното денонощие полските граничари са предотвратили 346 опита за незаконно пресичане на границата от мигранти от Беларус. /БГНЕС