Полша има нов закон за защита на родината

Президентът на Полша Анджей Дуда подписа днес указ, с който одобри гласувания от парламента нов закон „За защита на Отечеството”. Церемонията беше излъчвана пряко по Полската телевизия.

Вицепремиерът Ярослав Качински, който председателства Комисията по национална сигурност и въпросите на отбраната, отбеляза в речта си по време на церемонията, че събитията в Украйна „са начало на нов лош период, когато грижата за сигурността става приоритетна задача за всеки отговорен ръководител на страната”. Полша е застрашена, затова са необходими усилия по укрепването на армията. „Полша трябва бъде държава, която е способна да се отбранява ефективно”, подчерта Качински.

Законът има повече от 820 члена и е в обем от над 450 страници. Според разпоредбите в него, годишните разходи на държавния бюджет за отбрана трябва да съставляват не по-малко от 2,2% от БВП за 2022 г. и не по-малко от 3% от БВП за 2023 г. и за следващите години.

В новия закон е описан механизмът за финансиране на армията и новото въоръжаване, предвижда се нова форма на военна подготовка на доброволците с цел увеличаване броя на резервистите, подчертава се необходимостта от закупуване на съвременно военно оборудване.

Полша разполага с професионална армия. По информация на Министерството на националната обрана, числеността на въоръжените сили в скоро време трябва да достигне до 250 000 души, а още 50 000 ще служат във Войските на териториалната отбрана (аналог на Националната гвардия). /БГНЕС

Варшава / Полша