"Политико": Европейските консерватори искат съюз с Джорджия Мелони

В момент, когато европейските социалисти се разколебани заради корупционния скандал "Катаргейт", основните консерватори на континента планират да обединят усилията си с крайно десни политици, които се надяват да им помогнат да запазят властта в Брюксел през следващите години.

Никой не е в центъра на техните планове повече от италианския министър-председател Джорджия Мелони.

Въпреки че 46-годишната Мелони стресна основните политици заради твърдата си позиция по отношение на миграцията, коментарите, в които възхвалява фашизма, когато е била по-млада, и връзките си с твърди десни фигури, водещите консервативни политици в ЕС бързо преодоляват притесненията си. Те гледат напред към 2024 г., когато блокът ще избере нов Европейски парламент и ще пренареди висшите си редици.

През последните месеци водещи консерватори, сред които председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, шефът на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер и председателят на Европейския парламент Роберта Мецола, прекараха часове наред в срещи на четири очи с италианския премиер, голяма част от които в Рим.

Според европейските консерватори и хора от обкръжението на Мелони идеята е тя да се включи в десен алианс, който да има достатъчно влияние в Парламента и Европейския съвет, за да влияе при номинирането на висши длъжности в ЕС. Така частично ще се компенсира загубата на германския канцлер Ангела Меркел от консервативния лагер.

Ако успеят, ги очаква голяма награда: След изборите ще бъдат отворени повечето от висшите длъжности в ключовите институции на ЕС - от председателя на Комисията до ръководителя на Европейския съвет, от ръководството на Европейския парламент до ръководителя на дипломатическото звено на ЕС.

Въпреки загубата на Меркел, най-влиятелният член на ЕНП, партията все още контролира Комисията и Парламента, където е най-голямата сила. Тя споделя властта със социалистите, но също така и с либералната група "Renew Europe" и Зелените.

Мелони е председател на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР). Основана през 2009 г., тя е по-дясна от по-голямата група на ЕНП и включва партии като крайно десните Шведски демократи, испанската „Вокс“ и „Италиански Братя“ на Мелони, всички те са твърдо против миграцията.

Докато ЕНП претърпя големи загуби, включително във Франция и Германия, ЕКР се разраства. За по-установената партия приемането на новака е възможност да си възвърне част от властта, която вече е изчерпана. Но това е и риск, ако съюзът даде възможност на силни, радикални гласове, които да заглушат центристкото ръководство.

Но засега висшите фигури в ЕНП не изглеждат притеснени.

"Със сигурност може да има съюз, може би разширен с либералите", заяви италианският заместник министър-председател Антонио Таяни по-рано този месец.

За това спомага и фактът, че съюзът между ЕКР и ЕНП вече е факт в Италия и донякъде в Швеция. Мелони споделя правителството си с "Форца Италия", както и с "Лига" на Матео Салвини, докато консервативният шведски премиер Улф Кристерсон управлява с подкрепата на "Шведските демократи". И в Чешката република свързаният с ЕКР министър-председател Петр Фиала управлява с подкрепата на две партии от ЕНП.

За полските консерватори в ЕНП например обединяването на силите с ЕКР би било "самоубийство", тъй като би означавало да се съюзят с враговете си - твърдодясната антиевропейска партия "Право и справедливост" преди изборите през есента. "Искаме по-силна Европа", заяви Андреж Халицки, ръководител на полската делегация в ЕНП. "Те [Право и справедливост] искат по-слаба Европа. Няма мост."

Германските християндемократи също са предпазливи по отношение на обвързването.

Някои критици се опасяват, че съюзът между ЕНП и ЕКР може да проправи пътя на евроскептично настроени политици да спечелят висши постове в европейските институции.

Затова и консерваторите говорят внимателно за потенциален съюз. Те казват, че не искат да превличат Мелони от ЕКР. Не искат и официален съюз, докато "Право и справедливост" е в картинката. Вместо това, според високопоставен служител на ЕНП, който е помолил да не бъде назоваван, "въпросът е дали трябва да говорим с нея [Мелони]".

В такъв случай това сътрудничество между ЕНП и ЕКР би могло да промени съотношението на силите както в Европейския парламент, така и в Европейския съвет, където се срещат лидерите.

Преди да продължат с Мелони обаче, консерваторите имат намерение да се уверят, че тя е съгласна с тях по отношение на продължаващата подкрепа на ЕС за войната в Украйна и по важния въпрос за миграцията.

По първия въпрос представителите на ЕНП са успокоени от факта, че Мелони е назначила бившия посланик на НАТО Франческо Тало за свой дипломатически съветник.

По втория въпрос, свързан с миграцията, уравнението е по-сложно. ЕС се готви за нови вълни от мигранти през следващите месеци на фона на спорните планове за реформа на правилата за предоставяне на убежище.

Ако Мелони се раздели с лидерите на ЕНП по отношение на миграцията, например като създаде нова криза заради пристигащите мигранти, това може да провали добре подготвените им планове за съюз.

Оттук и интензивните усилия на консервативните лидери да прекарат известно време с нея преди срещата на Съвета на ЕС в Брюксел на 9-10 февруари.

Краят на ЕС, какъвто го познаваме?

Големият въпрос, който остава, е дали подкрепата на фигури от ЕКР като Мелони ще бъде достатъчна, за да се консолидира властта на десницата в Брюксел - или тя ще трябва да се огледа по-далеч. В Парламента, дори и с партията на Мелони, събрана зад нея, ЕНП все още няма да има мнозинство, според текущите прогнози на „Политико“.

Десният блок ще се нуждае от по-широка подкрепа - например от центристката партия "Renew" на Макрон. "Правителството му е основно дясноцентристко, не бих изключил, че Макрон ще сложи шапката си на евентуален избор на Мецола" за ръководител на Комисията с подкрепата на ЕКР, каза служител на ЕС.

Управлението на такъв широк алианс може да се окаже предизвикателство. Отношенията между правителството на Мелони и Франция започнаха мрачно заради спор за кораб с мигранти, на който Мелони отказа да позволи да акостира в Италия. Все пак има признаци на раздвижване след телефонния разговор между Макрон и Мелони миналата седмица.

За Мелони също може да има положителна страна от това да стане съюзник на ЕНП. С рекорден държавен дълг Италия се нуждае от подкрепата на ЕС, която би могло да предложи едно обвързване. Да бъде силна в Рим и слаба в Брюксел "може да бъде смъртоносно" за нея, каза Дамилано, италиански политически анализатор. /БГНЕС

-------

Николас Винокур и Якопо Баригаци за „Политико“

Категории: