Политическата криза в Италия може да лиши Украйна от оръжия

Сътресенията в правителството на Марио Драги в Италия заплашват да лишат Украйна от жизненоважна военна подкрепа в борбата й срещу Русия, предупреди външният министър на Италия. В телефонно интервю за "Политико" в петък Луиджи Ди Майо обвини критиците на Драги, че вършат работата на руския президент Владимир Путин, а външният министър отправи страстен последен призив към политическите партии да не свалят правителството по време на вота на доверие в италианския парламент следващата седмица.

"Руснаците в момента празнуват, че са накарали още едно западно правителство да падне", каза Ди Майо. "Сега се съмнявам, че можем да изпратим оръжия [на Украйна]. Това е един от много сериозните проблеми".

Ако правителството падне, то ще продължи да изпълнява ролята на временно изпълняващо длъжността с ограничени правомощия до провеждането на избори, каза той. Това може да доведе до парализа, оставяйки страната без правомощия да продължи да въоръжава Украйна, да помага на семействата в кризата с разходите за живот или да подписва нови газови сделки за натрупване на резерви, в случай че Русия затвори кранчетата, предупреди Ди Майо. "Ако правителството падне в сряда, няма да имаме правомощия да подписваме нови енергийни договори, а това е сериозно, защото навлизаме в зимата", каза министърът.

Движение 5 звезди, което е част от коалицията на министър-председателя Драги, бойкотира вота на доверие, което накара Драги да предложи оставката си. Държавният глава Серджо Матарела отхвърли оставката, а Драги ще се върне в парламента в сряда, като евентуално ще проведе гласуване за неговото правителство или за оставката му.

Ди Майо заяви, че Драги е бил един от най-ястребово настроените западни лидери, които са се противопоставяли на Путин. Тъй като Италия е ключов член на западния алианс, който се противопоставя на руската инвазия в Украйна, Драги беше сред първите, които предложиха строги санкции и замразяване на руските валутни резерви, както и подкрепа за кандидатурата на Украйна за членство в ЕС.

Ди Майо някога ръководеше Движение 5 звезди, но преди месец напусна партията в спор за изпращането на оръжия в Украйна. Той обвини настоящия лидер на партията и бивш премиер Джузепе Конте, че помага на Путин, като се опитва да свали правителството на един от най-решителните противници на Кремъл.

"Невероятното е, че това е бивш премиер, който атакува Драги, помага на пропагандата на Путин и на автокрацията над демокрацията", каза Ди Майо. Той се позова на туит на бившия руски президент Дмитрий Медведев, който се възторгва от парламентарния неуспех на Драги.

Ди Майо каза, че през последните няколко месеца Движение 5 звезди няколко пъти се е опитвало да отслаби правителството, като се е противопоставило на увеличаването на разходите за отбрана на Италия, за да изпълни ангажиментите си към НАТО, и с резолюция в парламента срещу НАТО и подкрепата на Италия за Украйна, която беше приветствана от руския посланик в Рим.

Ди Майо заяви, че действията на Конте са това, което "го наранява най-много".

Едно от основните опасения на Ди Майо е, че Италия няма да може да приеме бюджета си за 2023 г., чийто проект обикновено постъпва в парламента между юли и декември. Ако има избори през септември или октомври, новото правителство може да не бъде съставено в продължение на месеци поради усложненията при съставянето на коалиции, което ще забави приемането на бюджета.

След последните избори бяха необходими 100 дни за съставяне на правителство, припомни Ди Майо. "От повече от сто години в Италия не е имало избори през есента, защото тя е толкова чувствителна", каза той.

Без Драги изпълнителната власт няма да може да завърши и правителствената програма за задължителни за ЕС реформи, което може да означава, че Италия ще пропусне да получи плащания от плана на ЕС за възстановяване от пандемии, които са от съществено значение за икономиката. Въпреки това Ди Майо запази надежда, че правителството може да остане на власт.

Натискът върху Драги да остане на поста си се засилва, а икономическите институции и профсъюзите се обединяват в призива си за напълно функциониращо правителство. "Дори профсъюзите, които са имали конфликти с правителството, настояват за приемственост", отбеляза Ди Майо.

Много зависи от "зрелостта на партиите", добави министърът. Мнозинството от партиите "признават" стойността на Драги, каза той. "Те трябва да оставят настрана ветото и банерите, за да може Драги да продължи, да приемем закона за бюджета и законодателната власт да достигне до естествения си завършек", каза Ди Майо. /БГНЕС