Поли Генчева: Боян Петров възпита гражданска и човешка позиция у хората

Боян Петров е помагал на много хора и се е включвал в редица благотворителни инициативи. Това заяви в интервю за БГНЕС Поли Генчева.

На 29 ноември от 18 часа в кино „Люмиер“ ще е премиерата на филма „Отново съм тук“ в памет на Боян Петров, зоолог, еколог, спелеолог и алпинист, работил в Националния природонаучен музей при БАН. Той е единственият българин с 10 изкачени върха над 8000 метра без използване на кислород и шерпи.

„Посветих филма на Боян Петров, защото бях впечатлена от личността му. Помня първия път, когато го видях по телевизията – той ме впечатли със своя дух, с начина, по който говореше, със своята харизма. Той беше и продължава да бъде много слънчев човек и такъв си остана до края. Когато се сетя за Боян, го свързвам единствено със слънце и харизма“, заяви Поли Генчева, режисьор на филма.

По думите й заглавието на филма „Отново съм тук“ препраща към това, че делото на Боян Петров е все така живо и продължава да вдъхновява всички негови почитатели.

„Аз свързах заглавието и с неговия дядо Боян, който до последно вярваше, че докато завършим филма, неговият внук ще се върне“, обясни Генчева.

Запитана как западната публика е възприела филма, режисьорът разказа, че на първия фестивал, на който е трябвало да бъде излъчен филма, той всъщност не е бил излъчен, но авторите са го изпратили на организаторите на фестивала, за да чуят мнението им за него. Те много го харесали. Били много впечатлени от личността и борбеността на Боян Петров.

„Те наистина изпитваха и неговите емоции и го чувстваха като човек, като личност, което за мен беше много положителен знак“, отбеляза Генчева.

„Аз вярвам, че много хора ще се припознаят в неговата съдба и неговият начин на мислене. Мисля, че успяхме да го предадем това във филма. За това свидетелства и реакцията как е възприет филмът и по други фестивали. Освен в Европа, филмът беше излъчен и в Китай, т.е. вече преминаваме границите и континентите. Боян вълнува и успя да развълнува освен българите и много други хора, защото ценностите, които той изповядваше, са универсални“, каза тя.

Според нея най-важният урок, на който ни е научил Боян Петров, е да се преодоляваме, всеки ден да се стремим да правим нещо, да се събуждаме и да имаме цел. Той е казвал „Всеки ден може да съм написал 2 страници, но знам, че съм ги направил.“ По думите й това е много важна ценност. Тя изрази мнение, че всеки човек трябва да преследва своята цел и всеки ден, като се събужда, да си дава зор, доколкото може.

Попитана дали има дефицит на мечтателски дух в нашето общество, Генчева отговори, че това за съжаление определено е така. Според нея трябва да се сменят няколко поколения, за да се промени тази негативна тенденция.

„Ако правим минимални крачки всеки ден към някаква цел, дори и тя да е минимална, това пак е нещо. Т.е. ти си си изпълнил плана за деня. Както той изкачваше стъпка по стъпка, сантиметър по сантиметър, най-високите върхове на планетата“, каза още режисьорът.

Вертикалната граница в човешката душа е там, където се преодоляваме и продължаваме, въпреки предизвикателствата и въпреки трудностите. По думите й алпинистът може да бъде огромно вдъхновение за всички хора, страдащи от определен тип заболявания.

„Бях свидетел на срещите му с деца, болни от диабет. Те се възхищаваха от него, гледаха го като нещо велико. За мен една от най-големите му стойности е, че той беше един от малкото, да не кажа единственият, алпинист, диабетик, инсулин зависим, който да е изкачил 10 осемхилядника“, допълни Генчева.

Авторът уточни, че Боян Петров е бил много реален и земен човек. Той винаги е бил готов да се отзове, да помогне. Помагал е на ужасно много хора, включвал се е в най-различни инициативи.

„Една от основните мисии на Боян беше, че той възпита една гражданска и човешка позиция у хората. Той помагаше на редица свои приятели, особено когато е имало нужда някой да бъде спасен или търсен. Има доста такива случаи. Аз имам материал за още 2 филма, на мен този филм не ми беше достатъчен. Той се превърна в някакъв епос. Няма как в рамките на час и четиридесет минути да се опише всичко. Мисля, че може да се направи още една серия“, завърши Генчева. /БГНЕС