Полярните мечки под заплаха в резултат на глобалното затопляне

Полярните мечки са започнали да навлизат в населените от хората райони за храна, както и да излизат на брега, когато морските птици гнездят и се хранят с яйцата им, съобщава РТС.

Ново проучване показва, че мечките са принудени да коригират диетата си и факта, че все по-често ядат птичи яйца, ясно показва това. Основата на диетата на полярните мечки са тюлени, белуги, моржове и някои видове китове, които стават все по-малко, така че възможностите за лов на мечките също са под въпрос. Един от резултатите от това положение е нападение върху птичи гнезда, но също така и проникване в човешки селища.

Ново проучване, публикувано в списанието „Royal Society Open Science“, проследява как мечките се приближават до мястото, където гнездят птици, за период от 11 дни и колко е намален броят на яйцата на някои видове птици.

Изследователи от Канада са използвали дронове за наблюдение, за да наблюдават състоянието на гнездата на патици-джудже на остров Митивик в Нунавут Някои мечки обаче, обикалят места, където гнездата са вече празни и изразходват много енергия за незначителен улови.

„Това проучване показва, че макар видовете да могат да включват„ по-малко предпочитани “ресурси в диетата си, когато им е по-трудно да достигнат основната си плячка, те може да не са в състояние да направят това ефективно“, казват авторите.

Въпреки че експертите казват, че резултатите от проучването не дават общи индикации за нови начини за лов на полярни мечки, но със сигурност показват борбата за оцеляване, която се води при животните поради ефектите от глобалното затопляне.

С опасения за оцеляването на този вид мечки, проучване, публикувано в списание „Nature Climate Change“ през юли 2020 г., изчислява, че видът ще бъде на „ръба на оцеляването поради глад“ до 2100 г./ БГНЕС