Пол Саймън издаде нов албум

Бившият член на групата Simon & Garfunkel - Пол Саймън, издаде нов албум Seven Psalms, който, по признанието на самия музикант, той буквално е сънувал.


Пол Саймън става известен през 60-те години на миналия век в дует с Арт Гарфънкъл. Той пише песни, за които нито един възвишен епитет не би бил прекалено висок: The Sound Of Silence, The Boxer, Mrs. Robinson, Bridge Over Troubled Water. А крайъгълният камък на соловата му кариера е албумът Graceland (1986), за който често се използва терминът "world beat".

За последен път Саймън издаде колекция с нови песни през 2016 г. Това беше албумът Stranger To Stranger. По това време той все още доста интензивно концертираше и самият живот му подхвърляше теми за песни. В "Stranger To Stranger" Пол Саймън си играе едновременно с любимия си афробийт, собствения си житейски опит и мелодията на добрия си другар Стинг. След този албум Пол Саймън издава отчайващо "прощален" запис - "In The Blue Light", за който преработва няколко от не толкова известните си песни в сантиментален и меланхоличен дух. Всичко в този албум сякаш подсказваше, че музикантът никога повече няма да се върне в студиото.

Пол Саймън изнесе последния си самостоятелен концерт през август 2019 г. По това време в главата му вече се върти нещо ново. Шест месеца по-рано той е чул глас в съня си: "Трябва да запишеш албума Seven Psalms". Саймън се събудил и автоматично го записал, но нямал представа какво да прави с него.

Пол Саймън разказва всичко това в петминутен трейлър, предшестващ излизането на албума. Той обича да говори за музиката по магичен начин, но в този кратък филм магията се крие в начина, по който 81-годишният музикант преоткрива звука. Тамбури. Камбани. Припев. Солиращата флейта. Хармония. Жив класик, надарен с дарбата да вплита светлина в мелодия, сякаш за първи път се докосва до музикалната субстанция.

Симон настоява, че целият албум трябва да се слуша изцяло, без паузи, въпреки че се състои от седем пиеси и всяка от тях има заглавие. Цялото произведение, казва музикантът, е неговият спор със самия себе си за вярата./БГНЕС