Поход срещу модерното робство - подкрепа в борбата с трафика на хора

Екипът на Държавната агенция за закрила на детето се включи в осмия пореден „Поход за свобода“, който се провежда у нас по повод 18-ти октомври – Международния ден за борба с трафика на хора.

Глобалната инициатива се провежда в повече от 500 града, в над 50 държави по целия свят и се организира от Фондация „А21“. Идеята на кампанията е да обедини граждани, партньори и съмишленици в борбата с трафика и търговията с човешки животи, както и да се обърне общественото внимание към огромните мащаби на проблема.

Заедно с екипа на ДАЗД в инициативата се включиха и представители на Главна дирекция за борба с организираната престъпност и Националния съвет за борба с трафика на хора, демонстрирайки своята загриженост и подкрепа.

„Децата са сред най-невинните и за съжаление най-честите жертви на трафик не само у нас, а и по целия свят. Аз и екипът ми се включваме в този символичен акт на непримиримост към всички форми на насилствена експлоатация, за да заявим още веднъж, че сме против отнемането на правото на личността на човешката свобода. Трафикът на хора е съвременното робство и всички хора трябва да сме непримирими към тези актове на насилие, в които човек да попада в ръцете на безскрупулни търговци на съдби, особено в 21-ви век!“, споделя председателят на ДАЗД д-р Елеонора Лилова.

С подкрепата на събитието ДАЗД цели да популяризира още веднъж и Националната телефонна линия за деца 116 111, която приема денонощно сигнали за деца в риск денонощно и безплатно на територията на цялата страна.

„За да не стават децата жертва на трафик, първото и най-важно нещо е да се грижим за децата и да не оставяме нито едно дете без необходимото внимание. Второто важно нещо е, когато забележим, че някое дете е без надзор и е изоставено от близките си, да не стоим безучастни, а да потърсим информация как да помогнем и да подаваме сигнал на Националната линия за борба с трафик на хора 0800 20 100 или на Националната телефонна линия за деца 116 111. Иначе институциите няма как да разберат и да предотвратят злоупотребата с деца.“, подчертава д-р Лилова.

Фондация „A21 България“ е полезна неправителствена организация с представителства в 12 държави по целия свят. Тя е поела за своя кауза борбата срещу трафика на хора като резултат на разбирането, че днес повече от всякога в човешката история е недопустимо да има роби по света.

Всеки има достъп до събитието в глобалното излъчване на Фондацията, както и да го сподели онлайн в социалните мрежи, за да популяризирате кампанията. Нека всички се противопоставим на експлоатацията и трафика на хора! /БГНЕС