Показват 26 фотографии с най-емблематичните творби на Кристо

На 21 септември Музеят-галерия АНЕЛ и Съюз на колекционерите в България представят изложбата "Кристо – поетика на необикновеното".


„Кристо – поетика на необикновеното“ е изложба, която представя забележителната артистична визия и трансформиращите инсталации на известния художник Кристо. Тя ни приканва да се потопим в света на монументалните творби на автора, които предизвикват нашите възприятия за пространство, време, материя и граници. Експонирани са 26 фотографии на едни от емблематичните му проекти, подписани лично от него.

Със своите дръзки и вдъхновяващи проекти Кристо оставя незаличима следа в света на изкуството. Той завладява публиката по целия свят със способността си да превръща обичайните пейзажи в необикновени преживявания.

Кристо – художникът визионер, разми границите между изкуството и живота и ни предизвика да преосмислим света около нас.

Изложбата обединява някои от най-забележителните проекти на Кристо, подчертавайки тяхното значение и трайното въздействие, което имат върху публиката.

Колекцията прекосява сложния визуален маршрут от монументалния „Опакован Райхстаг“ в Берлин до ефирните „Заобиколени острови“ в Маями. Опаковъчните инсталации на Кристо предефинират нашето разбиране за познатите структури и пейзажи. Чрез артистичния жест на обгръщане на сгради, паметници и дори на цели острови, Кристо ни предизвиква да видим познатото в нова светлина, кани ни да поставим под въпрос границите между изкуството и архитектурата.

Художествената практика на Кристо е дълбоко вкоренена в сътрудничество както с покойната му съпруга Жан-Клод, така и с общностите, които са домакини на неговите инсталации. Този момент в неговата работа подчертава важността на работата в екип и колективните усилия, необходими за реализиране на амбициозните визии на художника.

Забележително е очарованието на Кристо от природата като платно за неговите артистични интервенции. От спиращите дъха „Плаващите кейове“ на италианското езеро Изео до ефирната „Завеса на долината“ в Колорадо творбите на Кристо взаимодействат с естествената среда, разкривайки по нов начин нейната красота. Със своите инсталации творецът ни насърчава да преоценим връзката си с околната среда, както и въздействието на човешката намеса.

Инсталациите на Кристо съществуват за определен период от време, преди да бъдат демонтирани. Ефимерният характер на неговите произведения подчертава възможността да ги изживеем на момента. Чрез тях улавяме мимолетния дух на тези монументални инсталации, напомнят ни за импровизационната мощ на изкуството и стойността на жеста да прегърнем настоящето.

„Кристо – поетика на необикновеното“ е покана за пътешествие из необикновената артистична вселена на големия творец. /БГНЕС