Показаха записите с полицаи, които удрят и ритат брутално протестиращи пред МС

Кадри, показващи полицейско насилие под колоните на Министерски съвет по време на антиправителствените протести миналата година, бяха показани по време на заседанието на Временната комисия за разследване на факти и обстоятелства при използване на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР, извършени на 10 юли и 2 септември 2020 г. срещу протестиращи граждани, както и за разследване на факти и обстоятелства свързани с прилагане на специални разузнавателни средства на протестиращи, предаде репортер на БГНЕС.

Председателят на комисията адвокат Николай Хаджигенов обясни, че вчера вечерта е получил 15 диска със записи, като 3 от тях са хард дискове. Той поясни, че част от тях все още не е успял да види, но е изненадан, че въобще има запис, на който се вижда нещо.

Видеоматериалите, укривани от властите в продължение на повече от 1 година, включително от 2 съдебни състава, показват действия на прекомерно полицейско насилие срещу протестиращи граждани.

В отговор на въпрос на БГНЕС той каза, че камерите на МС са изненадали униформените, които са заснели как те хвърлят задържани един върху друг. Хаджигенов каза още, че защитава петима от задържаните тогава и, че съдът е обявил задържанията за незаконни.

От думите му стана ясно, че до тези записи стигат след 13-месечно търсене и те са открити в чекмедже в СДВР. А той успява да ги „спаси” от изтриване, след като изпраща писмо до НСО с искане да му бъдат предоставени още на 14.07.2020 г., с което успява да ги запази и обясни, че този запис е бил част от проверките, заради които е бил махнат Младен Маринов. Според него толкова дълго са били криени, защото разкриват престъпление.

"Ако тези бяха военнопленници не биха се държали така с тях. Най-възрастният е на 24 години", обясни Хаджигенов и припомни, че след побоя Евгени Марчев е бил 10 дни в болница и дори е бил посетен от президента Румен Радев.

"Ще видите как униформен с каска стъпва върху главата на един от задържаните с крак", разказа Хаджигенов и уточни, че борбата срещу полицейското насилие е негова лична кауза.

В зала Хаджигенов попита дали е нормално Емил Тонев да продължава да е шеф на службата.

На въпрос на БГНЕС дали ще изпрати записите до европейски институции, адвокатът каза, че ще го направи.

"На предходното заседание на комисията, което беше закрито, взе решение да изготвим междинен доклад, който ще представим на Съвета на Европа и комисията ЛИБЕ. Изкушавам се да го изпратя и на ЕНП, за да видят, че Орбан не е най-голямото зло в ЕС, Бойко Борисов е по-голямо", каза той.

От думите на председателя на комисията стана ясно, че на следващото им заседание в сряда трябва да бъде разпитан главният прокурор Иван Гешев. Хаджигенов коментира, че той едва ли ще се яви и изслушванията ще бъдат публични. /БГНЕС