Подварианти на Covid хвърлят сянка върху европейското лято

Възобновяването на случаите на Covid-19 в Европа, този път предизвикано от нови, бързо разпространяващи се подварианти на Омикрон, отново заплашва да наруши летните планове на хората.

Няколко западноевропейски държави наскоро регистрираха най-високия дневен брой случаи от месеци насам, което отчасти се дължи на подвариантите на Омикрон BA.4 и BA.5. Увеличаването на случаите предизвика призиви за повишена бдителност на континента, който е облекчил повечето, ако не и всички ограничения заради коронавируса.

Първото възобновяване дойде през май в Португалия, където BA.5 предизвика вълна, която в началото на юни достигна почти 30 000 случая на ден. Оттогава обаче тази вълна започна да затихва.

Във вторник в Италия са регистрирани над 62 700 случая, което е почти двойно повече от предходната седмица, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Междувременно Германия съобщи за повече от 122 000 случая също във вторник.

Във Франция отново във вторник са регистрирани над 95 000 случая, което е най-високият дневен брой от края на април и представлява 45-процентно увеличение само за една седмица.

Случаите са се увеличили рязко и във Великобритания, където по данни на Службата за национална статистика (ONS) се наблюдава седемкратно увеличение на повторно заразяване с Омикрон. ONS обвинява за увеличението вариантите BA.4 и BA.5, но също така съобщава, че Covid е спаднал до шестата най-често срещана причина за смърт през май, като представлява 3,3 процента от всички смъртни случаи в Англия и Уелс.

BA.5 атакува

Мирча Софонеа, епидемиолог от университета в Монпелие, заяви, че европейската лятна вълна на Covid може да се обясни с два фактора. Единият е намаляващият имунитет, тъй като "защитата, осигурена от дадена инфекция или доза ваксина, намалява с времето", каза той пред АФП. Другият фактор се свежда до новите подварианти BA.4 и особено BA.5, които се разпространяват по-бързо, тъй като изглежда са по-заразни и могат по-добре да избегнат имунитета.

Оливие Шварц, ръководител на отдела за вируси и имунитет в института "Пастьор" в Париж, заяви, че BA.5 "поема контрола", защото е с 10% по-заразен от BA.2.

"Изправени сме пред непрекъсната еволюция на вируса, който се сблъсква с хора, които вече имат антитела - защото са били заразени или ваксинирани преди това - и след това трябва да намери селективно предимство, за да може да се промъкне", каза той.

Но дали новите подварианти са по-тежки?

"Въз основа на ограничени данни няма доказателства, че BA.4 и BA.5 са свързани с повишена тежест на инфекцията в сравнение с циркулиращите варианти BA.1 и BA.2", заяви Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) миналата седмица. Но увеличаването на случаите може да доведе до увеличаване на хоспитализациите и смъртните случаи, предупреди ECDC.

Ален Фишер, който координира френската стратегия за пандемични ваксини, предупреди, че хоспитализациите в страната са започнали да се увеличават, което вероятно ще доведе до повече приеми в интензивните отделения и в крайна сметка до повече смъртни случаи. В Германия обаче вирусологът Клаус Щор заяви пред телевизионния канал ZDF, че "нищо драматично няма да се случи в интензивните отделения на болниците".

Завръщане на маската?

ECDC призова европейските страни да "останат бдителни", като поддържат системи за тестване и наблюдение.

"Очаква се, че ще са необходими допълнителни бустерни дози за групите, които са най-застрашени от тежко заболяване, в очакване на бъдещи вълни", добави центърът.

Изправено пред нарастващия брой случаи, миналата седмица италианското правителство реши да удължи до 30 септември срока на действие на изискването за носене на медицински маски FFP2 в обществения транспорт.

"Искам да продължа да препоръчвам да се предпазвате, като си направите втора бустерна ваксина", заяви министърът на здравеопазването на Италия Роберто Сперанца, който наскоро даде положителен резултат за Covid.

Фишер заяви, че във Франция има "явно недостатъчни нива на ваксинация" и че е необходима втора бустерна ваксина.

Правителството на Германия очаква експертно становище на 30 юни, за да реши дали да въведе отново правила за задължително носене на маска на закрито.

Председателят на Световната медицинска асоциация, германският лекар Франк Улрих Монтгомъри, препоръча "инструментариум" срещу вълната от коронавирус, който включва носене на маска, ваксинация и ограничаване на броя на контактите. /БГНЕС