Четирима полицаи са ранени при сблъсъци в Скопие

Четирима полицаи са ранени при демонстрациите в понеделник вечер в Скопие.

Протестът бе организиран от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ срещу френското предложение за започване на преговори на РС Македония за членство в ЕС, предаде репортер на БГНЕС.

Това бе третият поред протест пред сградата на македонското правителство.

По време на протеста Ламбе Алабаковски, който подпали входната врата на българския клуб "Иван Михайлов" в Битоля, изгори демонстративно в Скопие "Договора с България, Преспанското споразумение и френското предложение". Според него те били равностойни на фашизъм.

Алабаковски подпали плаката с договорите на сцената пред сградата на македонското правителство в центъра на Скопие. Протестът в понеделник вечер бе най-малоброен в сравнение с предишните. По-малко са и автобусите от провинцията, които докарваха граждани.

На участниците бяха раздавани старите плакати с вулгарни и цинични послания срещу Европейския съюз и България. Един от говорителите - писателят Евтим Клетников, нарече Европа "к...а", а френският президент Еманюел Макрон бе сравнен с генерал Филип Петен - съюзник на хитлеристка Германия.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски отново призова за отхвърляне на френското предложение. Според то означавало "българска асимилация". В атаката срещу предложението на Макрон се включиха Светия синод на македонската църква, Академията на науките и най-различни учени, включително и пенсионирани дипломати, както и и бившият президент Георге Иванов, който се счита за бащата на антиквизацията на Македония по време на режима на Никола Груевски.

Най-много знамена със символа от Вергина, както и със сърп и чук можеха да се видят сред протестиращите. Към 21.00 часа снощи българско време част от протестиращите се отправиха към сградата на парламента.

По-рано в понеделник екстремисти от крайно-дясната формация "Родина" подпалиха европейското знаме пред сградата на Министерския съвет в Скопие.

След 21.30 ч. българско време снощи се стигна до напрежение пред сградата на правителството, където част от демонстрантите пробиха полицейския кордон, хвърляха яйца, ролки тоалетна хартия, бутилки и други предмети; скандираха и отправиха обидни реплики към премиера Димитър Ковачевски.

Стигна се до напрежение и пред сградата на парламента, която се намира в близост до правителството.

БГНЕС припомня, че Ламбе Алабаковски подпали българския клуб в Битоля на 4-ти юни. Много бързо след като бе задържан, той бе освободен, и оттогава всеки ден участва в различни прояви в страната. /БГНЕС

Категории:

Тагове: