Почина Великият херцог на Люксембург Жан

Почина великият херцог на Люксембург Жан, който беше първи братовчед на българския цар Борис Трети /1894-1943 г./.

Херцог Жан и неговият наследник херцог Анри

Великият херцог на Люксембург Жан, който управлява 36 години страната си, почина на 98-годишна възраст, съобщи дворецът в изявление от вторник сутринта. Той управлява от 1964 до 2000 г., когато абдикира в полза на сина си Анри, сегашния владетел. Жан беше хоспитализиран в средата на април. "С голяма тъга ви съобщавам за смъртта на любимия ми баща, Неговото Кралско Височество Великия Херцог Жан, който ни напусна в мир, заобиколен от обичта на семейството му", се казва в съобщение, подписано с „Анри“ и публикувано на сайта на Великото херцогство в Люксембург

Гражданите на Люксембург винаги са били много привързани към личността на Жан, който е бил войник в британската армия по време на Втората световна война /1939-1945 г./ и е участвал в десанта на Нормандия през 1944 г. "Кончината му е голяма загуба за Великото Херцогство и за Европа", пише председателят на Европейската комисия, Жан-Клод Юнкер, бивш министър-председател на Люксембург.

"Беше герой от детството ми". Така реагира журналистът на АФП Стефан Берн. "Той е единственият държавен глава, който е участвал активно в десантите в Нормандия", сподели журналистът, който за първи път го е интервюирал през 1989 година.

Последното му публично изявление е от края на март, по време на форум, организиран от снаха му великата херцогиня Мария Тереза, за борбата срещу сексуалното насилие във военни зони.

Роден на 5 януари 1921 г., Жан Люксембургски е син на Великата херцогиня на Люксембург и принц Феликс дьо Бурбон от Парма, който е брат на българската княгиня Мария-Луиза Бурбон-Пармска. След като учи в Люксембург и в Обединеното кралство, наследникът на короната влиза в ирландската гвардия като доброволец през 1942 г., част от британската армия. Жан Люксембургски се жени през 1953 г. за белгийската принцеса Жозефин Шарлот Сакскобургготска, сестра на бившите крале на Белгия Бодуен и Алберт II. Тя почина през януари 2005 г. Двамата имаха пет деца: Мари-Астрид, Анри, Жан, Маргарета и Гийом. /БГНЕС