Почина противоречивият артист Ролф Харис

Ролф Харис, който беше един от най-обичаните британски артисти, преди да бъде осъден за сексуални престъпления, извършени с непълнолетни през 2014 г., почина на 93-годишна възраст, съобщиха официални лица, предаде АФП.


Служител на регистратурата в кметството на Мейдънхед, близо до дома му западно от Лондон, потвърди смъртта на родения в Австралия Харис.

Харис е рисувал кралица Елизабет II, работил е с "Бийтълс" и е водил редица телевизионни предавания в праймтайма на Великобритания в продължение на 60 години.

През октомври 2022 г. британските вестници съобщиха, че той е "тежко болен", след като му е поставена диагноза рак на шията, заради която не може да говори и се нуждае от денонощни грижи.

Харис изживява последните си години в немилост, след като беше признат за виновен за поредица от злоупотреби с млади момичета в периода 1969-1986 г.

През 2014 г. той е вкаран в затвора за пет години и девет месеца, след като получи присъда за 12 посегателства, но беше освободен през 2017 г., протестирайки срещу невинността си.

"Трудно е да изразя с думи несправедливостта, която чувствам", каза той в изявление на неотдавнашна книга за неговия арест и съдебно преследване.

Присъдата му бе произнесена след поредица от обвинения в злоупотреби срещу високопоставени артисти във Великобритания след смъртта на детския телевизионен водещ Джими Савил.

Установено е, че Савил, който почина през 2011 г., е използвал статута си на знаменитост, за да злоупотреби сексуално с десетки деца.

Освен Харис, в рамките на полицейското разследване, наречено "Операция Юитри", беше осъден и глем рокерът от 70-те години Гари Глитър.

Харис се появява на британския телевизионен екран през 1953 г., демонстрирайки уменията си да рисува, усъвършенствани в Лондонското училище по изкуствата "City and Guilds of London" в Южен Лондон.

Бързо се превръща в един от най-обичаните артисти в страната.

Поколения деца израстват с неговите художествени предавания, а освен това той представя и предавания в най-гледаното време, гледани от милиони.

Харис оглавява и музикалните класации в Обединеното кралство и Австралия и седем пъти се появява на легендарния фестивал Гластънбъри.

През 1969 г. има голям успех с хита "Two Little Boys", разказващ за двама младежи, които израстват, за да се бият заедно във войната, и изпълнява песента си "Tie Me Kangaroo Down, Sport" с "Бийтълс".

През 2006 г. е удостоен със званието CBE - едно стъпало под рицарското звание - и дори рисува портрет на кралица Елизабет II по случай нейния 80-и рожден ден.

Осъждането на изпълнителя предизвиква шок във Великобритания.

В родината му Австралия - страната, която той напуска на 22-годишна възраст, но която го смята за национален герой - също се стига до отвращение и ужас.

През 2008 г. той беше включен в Залата на славата на Австралийската асоциация на звукозаписната индустрия, но след присъдата му беше отстранен.

През 2015 г. му е отнета наградата CBE. /БГНЕС