Почина бившият италиански президент Джорджо Наполитано

Бившият италиански президент Джорджо Наполитано, който беше държавен глава от 2006 до 2015 г., почина на 98-годишна възраст. Това съобщи информационната агенция АНСА.


Здравословното състояние на политика, член на съпротивителното движение и бивш деятел на Италианската комунистическа партия, се влоши напоследък. През последните месеци той е бил в клиника в Рим.

През 2013 г. Наполитано стана първият преизбран президент в историята на Италианската република. През 2015 г. той се пенсионира предсрочно поради напреднала възраст. По това време той беше на 89 години.

Наполитано беше държавен глава по време на правителствената криза през 2011 г., когато подаде оставка министър-председателят Силвио Берлускони (1936-2023). Тогава президентът предложи техническо правителство начело с Марио Монти, което оказа значително влияние върху политическите процеси в страната.

По време на президентството си Наполитано се среща няколко пъти с руския лидер Владимир Путин. През 2008 г. той посеjr Руската федерация.

През последните години Наполитано, почетен президент и пожизнен сенатор, не участва в обществения и политическия живот на страната, нито пък участва в консултациите след последната правителствена криза през лятото на 2021 г./БГНЕС