Победители и победени в изборите за Европейски парламент

Европа е изправена пред голяма политическа промяна, тъй като традиционните левоцентристки и дясноцентристки партии бяха отстранени от популистки, екологични и крайнодесни партии на изборите за Европейски парламент.

Крайната десница получи предимство в неделя след четири дни на гласуване в блока, като партиите, водени от италианския популист Матео Салвини и френския крайнодесен лидер Марин Льо Пен, станаха сред най-големите в европейския законодателен орган. Както Салвини заяви пред своите поддръжници в централата на партията му в Милано, "правилата се променят в Европа". Това също беше добра вечер за Зелените, които са загрижени за околната среда, яхнали „зелената вълна“, задвижвана от последните демонстрации заради промените в климата. Резултатите от изборите за Европейски парламент показаха, че зелените партии в Германия, Франция, Великобритания и в няколко други държави са на четвърто място на изборите със 70 места, което е увеличение от 18 в сравнение с изборите през 2014 г. В Германия Зелените заеха второ място с над 20% от гласовете. Повече от 400 милиона души са имали право на глас на изборите, а около половината са го упражнили, сочи цялостната оценка. Избирателната активност беше най-висока от две десетилетия насам за избори във всичките 28 страни от Европейския съюз.

Анализатори отбелязват повишения ентусиазъм към предизвикателствата, вариращи от промените в климата до възхода на евроскептичните партии. Въпросите на имиграцията, сигурността и околната среда бяха на първо място в дневния ред, като резултатите отразяват тревогите на гласоподавателите. Изборите се разглеждат и като тест за влиянието на националистическите, популистките и хардлайн движенията, които заляха континента и насърчиха Великобритания изобщо да напусне ЕС. Гласуването беше възприето като решаващо за бъдещето на блока както от страна на защитниците на ЕС, така и от опонентите му. ВЕЛИКОБРИТАНИЯ Във Великобритания избирателите предпочетоха крайностите, като с първи резултат се оказа новосформираната Брекзит партия, водена от Найджъл Фараж. Лейбъристите са втори, докато Консерваторите са почти на прага на изчезването. ФРАНЦИЯ Във Франция, победата е за крайнодесния „Национален сбор“ над центристката партия на френския президент Еманюел Макрон. Анти-имигрантската партия на Марин Льо Пен излезе начело с 24% от вота пред Макрон, който направи европейската интеграция центъра на своя президентски мандат. Партията на френския президент привлече над 21% от избирателите, сочат резултатите.

ГЕРМАНИЯ В Германия, страната, която избира най-голям брой членове на Европарламента, управляващата коалиция на канцлера Ангела Меркел отбелязва драстична загуба за сметка на увеличаващата се подкрепа за Зелената партия, като взе само 28% от гласовете и отбеляза най-лошото си представяне на европейските избори. ИТАЛИЯ В Италия „Лига“ на Матео Салвини, антиимигрантска партия, получава близо 34% от гласовете - скок от около 6% преди пет години. Салвини заяви: „Не само, че „Лига“ е първата партия в Италия, но и Марин Льо Пен е първа във Франция, а Найджъл Фараж е първи във Великобритания. Ето защо, Италия, Франция и Англия са знакът на една Европа, която се променя! " ГЪРЦИЯ Политическата сцена се промени напълно в неделя, когато Нова демокрация победи убедително управляващата партия СИРИЗА на изборите за Европейски парламент. Премиерът Алексис Ципрас беше обявил гласуването като вот на доверие в неговото правителство, неговата политика и на самия него. Гласуването обаче се оказа не само поражение за Ципрас, но и земетресение в политиката на Гърция. Дясноцентристката Нова демокрация спечели със сериозна преднина, а СИРИЗА се срути , въпреки че инвестира сериозно в поляризираща реторика и в раздаване на придобивки на избирателите, а ПАСОК зае трето място пред Комунистическата партия и неонацистката Златна зора. Разделението между привържениците на спасителния пакет за кризата в страната и противниците на тези стъпки е в ход. Предсрочните парламентарни избори, които Ципрас ще поиска след седмица, вероятно ще отразят това.

ПОРТУГАЛИЯ Португалската социалистическа партия спечели изборите за Европейски парламент с 33,38% от гласовете, с което получава 6 места в законодателния орган на ЕС. Второ място заема дясноцентристката Социалдемократическа партия, която получава подкрепата на 21,94% от избирателите и ще има четирима депутати в ЕП. Левият блок, с 9,82% от гласовете ще има двама евродепутати. Избирателната активност на последните избори в неделя е била едва 31,5%. Очаква се проевропейските партии да спечелят около две трети от депутатските места 751-местния законодателен орган, който се намира в Брюксел и Страсбург, според прогнозите на парламента и въз основа на първите резултати. Резултатите от вота най-вероятно ще оставят двете основни партии на Европейския парламент - Европейската народна партия и социалистите и демократите - без мнозинство за първи път от 1979 година насам, което води до сложни преговори за създаване на работеща коалиция. Гласуването в целия континент ще се отрази върху вътрешната политика в много страни, както и върху функционирането на блока. Настоящия мандат на Европейския парламент приключва на 1 юли, а новият парламент ще заработи на следващия ден. /БГНЕС