По следите на Елин Пелин

Село Байлово – родното място на големия български писател Елин Пелин – става все по-малолюдно.

В селото живеят около 200 души, разказват местните жители, но уточняват, че това е по списък, броят им намалява с всеки изминал ден, предаде репортер на БГНЕС.

Жителите на село Байлово живеят трудно, както в повечето български села, животновъдството е унищожено, а малкото останали млади хора работят, каквото могат. Старите пък живеят предимно от пенсията си.

„Певецът на българското село“, както наричат Елин Пелин, наистина е пресъздал духа на българското село, заемащо централно място в творчеството му. Тук времето тече бавно, далеч от градския живот.

Запустяло по време на войните на Османската империя с Австрия и Руската империя, днес село Байлово изглежда почти по същия начин, но пък Елин Пелин е успял да създаде ярки и незабравими образи, много от които вдъхновени от неговите съселяни от Байлово, близки и познати.

Опознал е в детайли селския бит и душевност, и като майстор на късия разказ създава „Напаст Божия“, „Ветрената мелница“, „На оня свят“, „Гост“, „Андрешко“, „Пролетна измама“.

Той сътворява и българската поема „Гераците”. Последният собственик от рода Гераците бил Димитър Гераков - Mито Герака. Днес къщата, където живяло известното семейство вече е хотел.

Сред забележителностите на селото са родната къща на Елин Пелин, читалището с киносалон за 80 души, голяма библиотека, църквата в която Дядо Добри - Светецът от Байлово поддържаше, „езерото на Андрешко“, описано в разказа на Елин Пелин. На 3 км над селото има и екопътека. /БГНЕС