Плевнелиев: Стига омраза, да работим заедно

Дайте поне мъничко да работим заедно, да изоставим пропагандата и да се обърнем към реалността, призова президентът Росен Плевнелиев след приключване на срещата на Контактната група с „Български възход“, предаде репортер на БГНЕС.

След проведените разговори с ГЕРБ-СДС и „Български възход“ президентът Плевнелиев заяви, че е позитивен реалист.

„Виждаме, че партиите все още са се окапали в своите окопи. Разговорите с ГЕРБ и „Български възход“ ни дават позитивен реализъм. Намираме изключително много допирни точки и добри решения по всички актуални теми. Но как така поотделно можем, а заедно не можем“, каза Плевнелиев, който се надява, че 1 плюс 1 ще даде 2, а не нула или единица.

Той призова: „Не можем да затъваме в блатото на партизанщината. Трябва да стъпим на мъничка основа. Днес видяхме такива първи стъпки. Ще помагаме на народните представители да намерят съгласие. Ще работим до последно в контактната група с надеждата депутатите да постигат резултати, а не да се окопават в окопи“.

Президентът Плевнелиев е категоричен, че войната не е желанието на българския народ.

Според него отказът на диалог на част от парламентарно представените партии се дължи на факт, че та са останали в предизборния период.

„Предизборните кампании преминаха всички граници на злобата, на която сега плащаме цената. Един от изводите е: моля ви никога повече. Не отивайте на избори с омраза, а с ясни предложение зя решения на страховете на хората. Това, което се случи на последните избори, не може да се повтаря. Дайте поне мъничко да работим заедно, да изоставим пропагандата и да се обърнем към реалността“, призова президентът Плевнелиев.

Той благодари на двете парламентарни групи – СДС-ГЕРБ и „Български възход“, защото те имат друг подход на смирение и съгласие. „Те дават решения. Най-трудното тепърва предстои. Ще информираме и останалите партии, с които сме в контакт, за днешните разговори и постигнатото“, каза Плевнелиев.

Соломон Паси обобщи: Ако успеем, успява цял народ.

Диалогът трябва да продължи. Ще работим за повече сигурност и солидарност, защита на интересите на гражданите и бизнеса са темите, по които работим от "Български възход". Това заяви Виолета Комитова след приключване на срещата с Контактната група.

Комитова заяви, че по време на разговорите са изложили техните виждания и на се обсъждали темата за бъдещи коалиции.

"Никога не сме говорили за управление. Говорим, че партиите в НС трябва да си взаимодействат и да търсят решения в полза на гражданите и бизнеса. Те не са изпратени в НС да се карат. Ние сме най-малката партия и не сме в позицията да определяме условията", каза още Виолета Комитова. /БГНЕС