Плевнелиев: Служебното правителство е вреден институт

"Продължаваме промяната" можеха да имат всичко, за което се борят, ако, заедно с "Демократична България", се бяха коалирали с ГЕРБ в рамките на първия мандат и усилията на контактната група, оглавявана от Росен Плевнелиев и Соломон Паси.

Това заяви Росен Плевнелиев, президент на България /2012-2017 г./

Според него са необходими промени в конституцията, с които да се премахне съществуването на служебно правителство.

"Това е вреден институт, който къса институционалната нишка в държавата и от тази гледна точка имате ефекта на изчегъртване на всеки три месеца", каза по БНТ Плевнелиев.

Той изтъкна, че при формирането на контактната група за формиране на мнозинство в рамките на първия мандат лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е дал пълен карт бланш, което означава, че ако "Продължаваме промяната" са искали, са можели да имат свой премиер, а главният прокурор е нямало да се казва Иван Гешев.

"Такова чудо в политиката не е имало досега - тази стена от пропаганда и липса на логика. Ударихме се в стена на липса на елементарна логика на политическите действия. Новото поколение български политици сякаш не ни разбират и гледат на нещата по друг начин. Тези вълшебни за нас думички като надграждане, прогрес, мъдрост, да се поучиш от предишното поколение - лошото да подобриш, доброто да надградиш - няма такова нещо. Има едни опорни точки, чисто пропагандни и в еманацията на всичко това е "Продължаваме промяната". "Демократична България" бяха по-склонни, но винаги поставяха условието - "Да, обаче ПП...ако те не направят крачка, и ние няма да направим!". Казваме на всички - изпускаме последния влак за еврозоната, ако не влезем, държавата изпада. Ставаме бананова република..."Шенген, правосъдната реформа - искате ли ги?" - "Да!" - "Дайте да ги направим!" - "Ама не може с ГЕРБ. Никога и нищо с ГЕРБ", каза Плевнелиев. /БГНЕС