Плевнелиев: Не може да има два КСНС, Радев е безотговорен

Разделението не ни помага, а напротив много ни пречи. Демонстрацията на такова тежко разделение, когато става дума за сигурността на българските граждани, е един акт на изключителна държавна безотговорност. Това заяви Росен Плевнелиев, президент на България (2012-2018 г.).

„Да помислим логично, година и половина президентът нарушава закона и не свиква Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС). Обществото си каза държавният глава не спазва закона и какво прави той. Още по-арогантно той прави точно обратното – кани хора, но частично не в пълния формат“, заяви президентът Плевнелиев пред БНТ.

Той е категоричен, че разделението кани вълка в кошарата.

„Вие виждате голямата трагедия в Израел. Донякъде тя е провокирана от това, че за съжаление израелската държавност през последните години беше тежко разделена по всички възможни въпроси. Бяха обезглавени службите и ръководството на армията. Като че ли ние сме на път да направим същото нещо в България“, предупреди президентът Плевнелиев.

Той е изключително притеснен, че в такъв момент от историческа важност нашата държавническо ръководство изглежда по този начин.

„Не, не може да има два КСНС. Не, не може държавният глава да кани когото си иска на тях заради неговото его, като нарушава отново Конституцията. Не, не може да дублираме съвет, който е толкова важен за сигурността на гражданите в НС и на трето място. Да, премиерът има своя съвет по национална сигурност. Той има право да го свиква на месечна база, ако трябва и на седмична, когато е трудно и тежко. Разбирам това, което ще се случи в МС. Това, което не разбрах и дълбоко потресен беше действието на държавния глава“ Румен Радев, заяви президентът Плевнелиев.

Според него Радев трябва да предприема конкретни действия и да реформира службите.

„Реформа, реформа, реформа - отговорна. Нашите служби са политизирани, не са на висотата на очакванията“, посочи Плевнелиев. /БГНЕС