Плевнелиев и Паси: Евроатлантическите партии имат мнозинство в НС

Виждаме много силна мотивация на евроатлантическите сили. Още в началото казахме, че ако има някакво мнозинство в този парламент, то може да бъде само евроатлантическо. Само ценностите и дълбоката вяра, че всичко може да бъде разбрано от политиците чрез инструментите на евроатлантическата солидарност.

Ще продължаваме да отстояваме и да се борим за силна България в ЕС и НАТО.

Това каза Росен Плевнелиев като обобщение на резултатите от разговорите в партиите, които се отзоваха на поканата им за среща за съставяне на правителството в рамките на 48-ото НС, предаде репортер на БГНЕС.

Евроатлантическите партии разполагат с конституционно мнозинство в 48-ото НС, но са крайно противопоставени една на друга, заяви Росен Плевнелиев след края на серията срещи. В събота контактната група се срещна с представители на ГЕРБ-СДС и „Български възход“. Днес Плевнелиев и Паси разговаряха и с ДПС.

Той представи проект на Декларация, която ще внесе в парламента с надеждата тя да бъде обсъдена в пленарната зала.

"Вътрешно политически действия: да се положат усилия партиите да се върнат към духа на парламентаризма, да се даде път на лидерството и на диалога; действащ парламент и редовно правителство. Съзнаваме, че членството ни в ЕС не може да е удобно оправдание за национални провали. Ще положим усилия да приемем закони по ПВУ с цел ускоряване модернизацията. Ще подкрепим пълна борба с корупцията в работата на администрацията, и всички договори и тръжни процедури ще бъдат публични. Съзнаваме, че най-ефективната борба с корупцията е прозрачност пред обществото. Обединяваме се за всеобхватна реформа в сектор правосъдие. Ще подкрепим правна реформа, като до 5 месеца организираме широко обсъждане, вкл. Венецианската комисия. До една година ще има съдебна реформа.

Осъждаме идеята за цялостна промяна на модела, въвеждащ президентска република. Изразяваме своята силна политическа воля за по-нататъшна интеграция на България в ЕС и НАТО, както и членство в Шенген и ОИСР. Подкрепяме модернизация на армията; одобряваме втората част от покупката на Ф-16. Осъждаме агресията на Русия и незаконното анексиране на украински територии. Потвърждаваме подкрепата си за военна и друга помощ за Украйна.

Отчитаме необходимостта от засилване на сигурността в региона. Препотвърждаваме готовността на България да участва активно в следвоенното възстановяване на Украйна.

Апелираме към Русия да се изтегли незабавно и безусловно от окупираните украински територии.

С почтено лидерство и конструктивен подход ще отговорим на очакванията на българските граждани", гласи още декларацията.

Целта на документа е да бъде основа за дебат и обмен на идеи и решения. С нея ще се надяваме да допринесем за формиране на правителство с който и да е мандат. Не раздаваме постове и не преговаряме за правителство. Искаме работещ парламент, каза още Плевнелиев.

Виждаме желание от партиите - донякъде под натиска на гражданите, да дадат всичко от себе си за правителство. Засега голяма част от партиите не са готови да влязат на нивото на лидерски срещи и дебат за това как да се поставят основите на едно стабилно правителство.

Някои наричат правителството антикризисно, но ние считаме, че в тази комбинация от дългосрочни кризи то ще бъде доста по-объркано. Ние разчитаме на евроатлантически ценности и основи, защото те са по-дълготрайни, добави Плевнелиев.

Соломон Паси заяви, че тъй като геополитиката диктува дневния ред на България и на света, отново геополитиката е решаваща. По думите му всички, които искат да видят България по пътя, по който върви вече 33 години, трябва да се стремят към евроатлантическите ценности.

Бяхме свидетели на падение за българската демокрация - действащ министър-председател незаконно да арестува своя опонент. С оглед на желанието ни да има работеща държава и правителство, се обадих на ИК на ГЕРБ и предложих да направим тази контактна група, обясни Плевнелиев. /БГНЕС