Пламен Николов представи кабинета си пред Радев

Кандидатът на „Има такъв народ“ за министър-председател Пламен Николов върна папката с изпълнен мандат на президента Румен Радев, предаде репортер на БГНЕС.

От опит знам колко е трудно да се състави кабинет, да се подберат хора, които могат да се сглобят в един ефективен екип. Надявам се да продължите да водите открит и конструктивен диалог с останалите партии, както и че сте успели в тази нелека задача за състав и структура на Министерски съвет, обърна се президентът Радев към Пламен Николов.

„Предлагам за министър-председател Пламен Николаев Николов. Структура на Министерски съвет. Той се състои от министър-председател, двама вицепремиери и министри, които ръководят съответните министерства“, каза Николов, след което поименно представи състава на своя бъдещ кабинет:

„Предлагам следния състав на Министерски съвет както следва: вицепремиер по европейските въпроси и външен министър Ради Найденов; вицепремиер по сигурността и вътрешния ред и вътрешен министър Петър Илиев“, каза още Николов и представи всичките си министри.

ИТН очаква подкрепа от БСП, ДБ и „Изправи се БГ! Ние идваме”

Знаете за кръчмаря и сметките, когато президентът издаде указ, тогава ще се разбере колко гласа кой къде и как гласува. Ясно е, че очакваме подкрепата на „Изправи се БГ! Ние идваме” и ДБ, както и от БСП подкрепа. Само с БСП сме постигнали общи насоки и стъпки. Това заяви Тошко Йорданов на излизане от президентството, след като партията върна изпълнен мандата за съставяне на кабинет.

Ако те искат да има нови избори, просто няма да подкрепят кабинета, това е демокрацията, добави Йорданов.

Имаме добри юристи, Момчил не е в този списък заради вас, защото вие тиражирахте глупости и лъжи, обърна се към медиите Йорданов. Ние му вярваме, това е негово решение, това не е казарма. Това е негово решение заради помията, която се изля върху него, каза още Тошко Йорданов.

Пламен Николов от своя страна коментира, че министърът по ромските въпроси остава в структурата на Министерски съвет, въпреки че той не прочете за такъв пост пред президента. Иво Атанасов е председател на арбитражната ни контролна комисия, съдия с дългогодишна практика. Това е чудесен избор за правосъден министър, коментира още Николов.

Как се стигна до правителството на Пламен Николов

Пламен Николов не е първият кандидат на ИТН за министър-председател след предсрочните парламентарни избори, които се проведоха на 11 юли. Още на следващия ден, лидерът на партията Слави Трифонов обяви правителство с премиер Николай Василев. След обществен натиск Трифонов беше принуден да го оттегли.

Седмицата преди връчването на мандата, което стана на 30 юли, премина под знака на интензивни преговори и експертни разговори между представителите на „Има такъв народ“ и БСП, „Демократична България“, „Изправи се БГ! Ние идваме!“. По време на разговорите бяха обсъдени политиките в редица области като енергетика, здравеопазване, социална политика, правосъдна реформа и др. Всички участниците в тях заявяваха, че се обсъждат политики, а не за личности и назначения. По повечето въпроси партиите констатираха след разговорите, че по-скоро нямат сериозни различия.

Въпреки това „Демократична България“ отправиха остри критики към ИТН, които продължиха с разменя на реплики между лидерите на двете формации Христо Иванов и Слави Трифонов. Трифонов обвини ДБ, че се интересуват от постове, въпреки че са четвърта сила. Според него те се правят на по-важни, отколкото са. А Иванов отрече това и заяви, че никога не са искали постове и тяхната единствена цел е разграждане на модела на Сараите.

На 30 юли президентът Радев връчи мандат за съставяне на кабинет на Пламен Николов. Неговата кандидатура изненада тогава наблюдателите, които сочеха като фаворит за този пост Петър Илиев. Самият Илиев ще бъде вицепремиер и министър на вътрешните работи, ако кабинетът на Николов бъде гласуван следващата седмица.

Веднага след връчването на мандата Пламен Николов обяви 5 приоритета: 1. Планът за възстановяване и развитие; 2. Преизчисляване на пенсиите; 3. Правосъдна реформа; 4. Подготовка за възможна нова вълна на пандемията от коронавирус; 5. Мажоритарен вот.

Във вторник, 3 август, ИТН представи в парламента състава и структурата на своето правителство на трите партии, с които разговаряха. Тогава на наблюдателите направи впечатление, че на срещата от страна на ДБ не бяха лидерите на коалицията Атанас Атанасов и Христо Иванов. Последният дори определи случилото се като „инсценировка“.

Министрите в кабинета на „Има такъв народ“ бяха избрани по експертиза. Съставът му беше представен на парламентарната група. Нямаме общи цели с ДПС, те са толкова различни, че няма смисъл от преговори с тях. Темата за споразумение е преекспонирана. „Демократична България“ един ден излъчва един знак, а на следващия друг, коментира Тошко Йорданов. Той подчерта, че от ИТН „не участват в договорки, всички с изключение на нас са някакви бивши“.

Преговорите за намиране на подкрепа за бъдещото правителство продължиха до днес, когато стана известно, че кандидатът на ИТН за министър на правосъдието Момчил Иванов се е оттеглил. Той беше заменен от депутата от ИТН Иво Атанасов.

Днес се проведе и среща между БСП и ИТН, на която бе постигнато сериозен напредък.

„Успяхме да постигнем сближаване по почти всички въпроси, които представляваха затруднение при нас. Постигнахме такова съгласие и съвсем скоро ще обявим детайлите. Предстои да намерим политическите измерения как ще се случи това“. Това заяви кандидатът на „Има такъв народ“ за премиер Пламен Николов.Все още не е ясно дали консенсусът между двете формации ще бъде скрепен от някакъв писмен документ с положени подписи.

„Ние следваме посоката, начертана от НС на БСП. Обсъдихме политическата декларация, представена от ИТН. Там ни бяха поставени някои бележки, които трябваше да бъдат доизяснени с разговори. Точно това беше целта на тази среща“, каза от своя страна Христо Проданов от левицата. /БГНЕС