Пламен Данаилов: Да се спре с раздаването на средства на всеки, който изреве

„Изчерпаха се възможностите на бюджета и трябва да се спре с това раздаване на средства на всеки, който изреве”. Това заяви по Нова тв Пламен Данаилов, който е зам.-министър на енергетиката.

Той коментира и предвижданата отстъпка от 25 ст. На литър гориво за частни потребители у нас. „Разбрали сме се да има отстъпка за горивата, но самият механизъм на получаването й все още не е изяснен”.

По думите му компенсацията, която търговците ще получават за количествата продадени с отстъпка горива, е, че няма да им бъде начисляван ДДС в края на месеца за тях.

Данаилов заяви, че българският бюджет не може да си позволи помощите от 200 евро, които Италия дава за закупуване на горива от гражданите. „Още повече в светлината на последните препоръки от Европейската комисия, че доста сме се отпуснали в харченето, че излизаме в сравнително голям дефицит и че това трябва да бъде коригирано”, допълни зам.-министърът от квотата на ИТН.

„На макроикономическо ниво не виждам основание за голяма част от протестите”, каза още Пламен Данаилов. Според него „като цяло българските предприемачи се справят добре”. Той коментира данни за високи нива на износ, ниски нива на безработицата у нас и нуждата от още работна ръка, която да се влее в икономиката.

Данаилов коментира и плащанията на руския газ. По думите му, според новите условия за България, които са били поставени от „Газпром”, плащането се счита за завършено, едва когато бъде превалутирано в рубли. В сметка, която страната ни все още не е открила. „Ние имаме допълнително писмо от ЕК, което казва, че плащането по този механизъм с конвертиране в рубли е нарушение на санкциите”, категоричен беше ресорният зам.-министър. /БГНЕС