Плъхове свиват джойнт в Индия, излапаха 500 кг канабис

Плъхове в Северна Индия са обвинени, че са изяли стотици килограми канабис, иззети от наркодилъри и съхранявани в полицейски складове, предаде Си Ен Ен.

"Плъховете са дребни животни и не се страхуват от полицията", отбелязва съдът в град Матхура, Утар Прадеш, след като изслуша, че местната полиция не е в състояние да се снабди с почти 200 килограма конфискуван канабис, който е трябвало да бъде използван като доказателство по неотдавнашно дело.

В съдебните документи се посочва, че от полицията е било поискано да предостави 386 килограма канабис, но прокуратурата е сигнализирала съда, че над 700 килограма марихуана, съхранявани в различни пунктове в Матура, може да са засегнати от нашествието на плъхове.

Твърди се, че това не е първият случай, в който плъховете нанасят удар. Съдията, разглеждащ делото, цитира полицията в Матхура, която обвинява гризачите за унищожаването на общо над 500 килограма канабис, иззети по различни дела и съхранявани в полицейските участъци Шергарх и Хайуей в града.

След това съдът определи насоки за полицията да продаде на търг или да унищожи канабиса.

"В почти всички полицейски участъци има заплаха от плъхове. Следователно е необходимо да се вземат необходимите мерки за опазване на конфискувания канабис", се казва в съдебния документ.

Разказите относно точната последователност на събитията и предполагаемата консумация на канабиса от плъховете, обаче изглеждат малко съмнителни.

В изказване след съдебното дело полицейският инспектор на град Матура Мартинд Пракаш Сингх заяви пред Си Ен Ен, че канабисът е бил "унищожен от дъждовете и наводненията", а не от плъхове.

"В (доклада, представен на съда) не се споменава нищо за плъхове ... полицията само спомена, че иззетият канабис е бил унищожен от дъждовете и наводненията", каза той.

Ако плъховете са виновни според обвинението, сега може би ще се успокоят. Проучване на Университета на Британска Колумбия от 2016 г. установи, че основната психоактивна съставка в марихуаната прави лабораторните плъхове лениви.

Изследователите обучили 29 плъха да изпълняват експеримент, в който гризачите трябвало да избират между проста или по-трудна задача, за да спечелят лакомства.

Обикновено плъховете избирали по-трудната - и по-възнаграждаваща - задача, но след като им давали марихуана, същите плъхове избирали по-лесната задача. /БГНЕС