Пхенян обеща решителен военен отговор на ученията на САЩ и Сеул

Северна Корея заяви официално, че ще отговори на съвместните учения на Съединените щати и Южна Корея с "устойчиви, решителни и съкрушителни военни мерки”, съобщи държавната информационна агенция KCNA.

Предупреждението бе отправено след поредицата ракетни изпитания от страна на Северна Корея през последните седмици, включително на четири балистични ракети, изстреляни в събота - дни след като САЩ и Южна Корея приключиха най-големите досега съвместни учения на военновъздушните си сили.

В изявление на Генералния щаб на Корейската народна армия се казва, че тя "ще продължи да отговаря на всички военни учения на противника срещу КНДР с постоянни, решителни и смазващи практически военни мерки".

В изявлението се казва още, че неотдавнашните изпитания на балистични ракети от страна на Севера са били "ясен отговор" на Вашингтон и Сеул за съвместните им учения миналата седмица, като тестовете са наречени "съответстващи военни операции".

"Колкото по-настойчиво продължават провокативните военни действия на враговете, толкова по-задълбочено и безпощадно ще им противодейства нашата армия", се казва в изявлението.

Стотици американски и южнокорейски военни самолети - включително мощните тежки бомбардировачи B-1B - участваха в ученията миналата седмица, като за първи път от декември 2017 г. B-1B прелетяха до Корейския полуостров.

Обединеният комитет на началник-щабовете на Южна Корея е заявил, че този ход демонстрира "способността и готовността за твърд отговор на всякакви провокации от страна на Северна Корея".

Подобни учения отдавна предизвикват силни реакции от страна на Пхенян, която ги разглежда като „репетиции за инвазия”.

Неотдавнашната вълна от севернокорейски изстрелвания включваше междуконтинентална балистична ракета и такава, която се приземи близо до териториалните води на Юга. Южнокорейският президент нарече обстрела "на практика териториална инвазия"./БГНЕС, АФП

Пхенян / Северна Корея