Пинтуро поведе в генералното класиране след триумф в Хинтерщодер

Алекси Пинтуро не остави шанс на конкуренцията в гигантския слалом.

Французинът Алекси Пинтуро поведе в генералното класиране за Световната купа по ски-алпийски дисциплини, след като спечели гигантския слалом в Хинтерщодер. Вчера Пинтуро триумфира в алпийската комбинация в австрийския курорт, а днес бе категоричен и остави конкурентите са на близо половин секунда за себе си.

Ключов за 28-годишния французин бе първият манш днес, в който той натрупа преднина от 90 стотни пред втория Филип Зубчич. Във втората част на състезанието хърватинът натисна и поведе в класирането преди карането на Пинтуро, но французинът не се притесни и бе стабилен, за да стигне до шеста победа от началото на сезона. Зубчич завърши на втора позиция на 45 стотни от победителя, а на почетната стълбичка се качи и Хенрик Кристоферсен от Норвегия (+0.72 секунди).

По този начин Пинтуро измести от първото място в генералното класиране норвежецът Александър Омод Килде, който днес завърши шести, като преднина на французина е 26 точки. Кристоферсен заема трета позиция, на 107 точки зад водача. В класирането за гигантския слалом Кристоферсен се изкачи на първо място с 394 точки, едва шест повече от Пинтуро и на 26 пред Зубчич.

Българинът Алберт Попов завърши на 50-то място в първия манш, като бе с най-бавно време от всички завършили скиори.

За белия керван този уикенд предстои спускане и супергигантски слалом в Квитфьел, Норвегия. /БГНЕС